Urinebuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Binnenzijde van de urinebuis.

De urinebuis (ook plasbuis of urethra genoemd) is een lange cilindrische holte die de urineblaas verbindt met de buitenkant van het lichaam. In deze holte ligt een aderachtig vliesje dat het weefsel beschermt tegen de chemische invloeden van de urine.

De urinebuis dient zowel bij de man als de vrouw om urine uit het lichaam te verdrijven. Omdat bij de man ook het sperma er doorheen gaat bij de ejaculatie wordt deze bij de man de urogenitale buis genoemd.

Anatomie[bewerken]

Bij vrouwen is de urinebuis 2,5 tot 4 cm lang en de opening (het plasgaatje) bevindt zich in de vulva tussen de clitoris en de vaginale opening. De korte lengte van de urineleider bij vrouwen zorgt er voor dat zij vatbaarder zijn voor besmettingen van de urineblaas (cystitis) en de urinestreek. Zo komt een blaasontsteking bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Bij mannen is de urinebuis ongeveer 20 cm lang en loopt door de prostaat en gaat onder het onderste zwellichaam door en eindigt vervolgens aan de voorkant van de eikel van de penis.

Bronnen, noten en/of referenties