VV De Spechten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

VV De Spechten is een voormalige amateurvoetbalclub uit Eindhoven.

De club werd opgericht op 20 augustus 1926 onder de naam Picusvereeniging en als bedrijfsvoetbalclub van de Houtindustrie Picus te Eindhoven. In de allereerste statuten stond dan ook de tekst vermeld dat enkel werknemers in vaste dienst van de N.V. Houtindustrie Picus, voorheen J. Bruning & Zoon, lid konden zijn van de Picusvereeniging.[1] In 1938 werd de naam veranderd in Sportvereeniging Picus. In 1942 moest de naam op last van de KNVB worden gewijzigd en in augustus 1943 is de naamswijziging in VV De Spechten dan geregistreerd.

Op sportief gebied werd de club regionaal bekend door te promoveren in 1941 naar de Zuidelijke Eerste klasse. Daarin verbleef de club tot de degradatie in 1949. Bij De Spechten deed men als een van de eerste clubs in Nederland aan spelersbetalingen, hoewel men later niet mee kon met de professionalisering van het voetbal medio jaren 50. Van eind jaren 60 tot de eerste helft van de jaren 80 was de club als amateurclub een stabiele Tweedeklasser.

Vanaf de tweede helft van de jaren 80 ging het sportief bergafwaarts en naderhand ook op financieel gebied. Het ledental zakte aanzienlijk en mede daardoor en de sportieve prestaties haakten sponsoren af. In 1997 eindigde de club op de laatste plaats in de Vierde klasse en zou men degraderen naar de Vijfde klasse. De club hield echter op te bestaan vanwege een faillissement.[2]

Bekende oud-spelers[bewerken | brontekst bewerken]