Valentijn Bing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valentijn Bing
Trekschuit voor de herberg 'Het wapen van Utrecht' (1853)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 22 april 1829
Overleden Nieuwpoort, 28 januari 1895
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, tekenaar, lithograaf, docent
Oriënterende gegevens
Stijl(en) figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Valentijn Bing (Amsterdam, 22 april 1812 - Nieuwpoort, 28 januari 1895) was een Nederlandse schilder, tekenaar, lithograaf en docent.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bing was een zoon van de Amsterdamse koopman Andreas Christoph Bing en de Engelse Mary Ann Barton.[2] Hij studeerde aan de Koninklijke Akademie in zijn geboorteplaats, waar hij les kreeg van Jan Adam Kruseman. Hij maakte onder meer figuur- en genrevoorstellingen, (kerk)interieurs, portretten en stadsgezichten. Bing nam deel aan diverse tentoonstellingen van Levende Meesters.[1] In 1839 werd hij lid van Arti et Amicitiae. Vanaf 1843 was hij docent aan de Amsterdamse Akademie. In 1868 ontving hij uit handen van J.W. Kaiser een eremedaille voor zijn zilveren jubileum als onderwijzer. Tot zijn leerlingen behoorden Jacques Carabain, Jacob Willem Gruijter, Adrianus David Hilleveld, Cornelis Nicolaas Looman, Jan Portielje, Jan Jacob Schenkel, Eduard Frederik van de Waereld en Marie Wandscheer.[1]

In samenwerking met Jan Braet von Überfeldt schreef en tekende Bing boeken over klederdracht[3] en tekenkunde.

Bing bleef ongehuwd en woonde samen met zijn zussen in Amsterdam, tot hij op 51-jarige leeftijd trouwde met de 13 jaar jongere Antonia Johanna Heiligers (1835-1897) uit Bleskensgraaf. Uit het huwelijk werd een aantal kinderen geboren. In 1891 verhuisde het gezin naar Bleskensgraaf en niet lang daarna naar Nieuwpoort, waar Bing op 82-jarige leeftijd overleed.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cornelis van der Vijver (1841) Het loon der deugd en het gevolg der ondeugd : geschetst in verhalen. Amsterdam : G.W. Tielkemeijer. Met platen van V. Bing (del.) en J. Mulder (sculps.)
  • Jan Braet von Überfeldt en Valentijn Bing (1857) Nederlandsche kleederdragten, naar de natuur geteekend. Amsterdam: Frans Buffa & Zonen.
  • Jan Braet von Überfeldt en Valentijn Bing (1863). Handleiding tot het teekenen naar de natuur naar aanleiding der leerwijze van F. & A. Dupuis. Amsterdam: C.L. Brinkman.
  • Jan Braet von Überfeldt en Valentijn Bing (1866) Beginselen der doorzigtkunde. Amsterdam: C.L. Brinkman.
  • F.P. Kanitz (1875) Handleiding voor de geschiedenis, de ontwikkeling en de kennis der meest eigenaardige vormen van de voornaamste ornamentstijlen uit alle tijden. Amsterdam: G. Theod. Bom. Vertaald en bewerkt door Braet von Überfeldt en Bing.
Zie de categorie Valentijn Bing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.