Valtellina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van Valtellina in de provincie Sondrio
Morbegno
Landschap op de San Marcopas

Valtellina (Duits en Nederlands : Veltlin) is een bergdal in Noord-Italië, en neemt het grootste deel van de provincie Sondrio in beslag. De totale lengte van het dal is ongeveer 119 kilometer. Het hoofddal is uitgesleten door de rivier de Adda waarvan de bron nabij de Passo Alpisella ligt. De Adda stroomt via het Comomeer uiteindelijk uit in de Po. De naam van de vallei is waarschijnlijk verbonden met die van het dorp Teglio. Valtellina telt vele zijdalen waarvan de belangrijkste Val Malenco, Valdidentro, Val Poschiavo en Valfurva zijn.

Het laagste deel tussen het Comomeer en de stad Sondrio is dichtbevolkt. Het dal is hier redelijk geïndustrialiseerd. Op de berghellingen in het centrale deel van Valtellina vindt veel wijnbouw plaats. Na Tirano wordt het dal smaller en ruiger. Dit deel is dunbevolkt. Hier vond in 1987 een grote bergverschuiving plaats als gevolg waarvan enkele gehuchten verpletterd werden. De doorgaande weg loopt hier nu veilig door een lange tunnel in de bergen. Het hoogste deel van het dal maakt deel uit van het Nationaal Park Stelvio.

Valtellina is door een aantal bergpassen verbonden met andere naastgelegen valleien, enkele daarvan behoren tot de hoogste van Europa. De Stelviopas (2758 m) verbindt het dal met het Duitstalige Val Venosta (Vinschgau) in Zuid-Tirol, de Gaviapas (2621 m) en Apricapas (1176 m) leiden naar Val Camonica, de Foscagno- en Eirapas (2291 m) naar het belastingvrije Livigno en de San Marcopas (1992 m) naar Val Brembana. De spoorlijn vanuit Milaan loopt naar Tirano. In deze plaats begint tevens de Zwitserse spoorlijn die via de Berninapas (2330 m) naar Sankt Moritz gaat.

Belangrijkste plaatsen[bewerken]

Hoogste bergtoppen[bewerken]

Externe link[bewerken]