Vechtarend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vechtarend
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
Vechtarend
Vechtarend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Polemaetus
Soort
Polemaetus bellicosus
(Daudin, 1800)
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Vechtarend op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vechtarend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De vechtarend (Polemaetus bellicosus) is een vogel die behoort tot de familie der Accipitridae van haviken en adelaars. Het is de enige soort uit het geslacht Polemaetus een zogenaamd monotypisch geslacht.

Kenmerken[bewerken]

De spanwijdte van de vechtarend is een stuk kleiner dan de Europese Zeearend. De tarsels (mannetjes) wegen ± 4 kilo; de wijven (vrouwtjes) kunnen een gewicht van ± 6 kilo bereiken. De spanwijdte bedraagt 2,18 m en de hoogte ongeveer 86 cm. Zijn zware wenkbrauw geeft hem een vervaarlijk uiterlijk. De buikzijde is wit met grote donkere spikkels, de ondervleugels en bovendelen zijn donkerbruin. Aan de achterzijde van de kop bevindt zich een korte kuif.

Leefwijze[bewerken]

De vechtarend kan prooien groter dan zichzelf doden, zoals bijvoorbeeld een jonge antilope of een jong wrattenzwijn. Zijn vaste prooien zijn echter hazen, mangoesten en varanen. Bij mooi weer zeilen ze langdurig rond op zoek naar prooi. Deze dieren zijn standvogels.

Voortplanting[bewerken]

Vechtarenden zijn monogame vogels en vormen paren voor het leven. Het wijfje maakt de nestelplaats boven in een boom, ze legt daarin één ei waarop ze vijftig dagen broedt. Het ei komt vroeg in het droge seizoen uit, zodat de jonge vogel in het natte seizoen, als er genoeg voedsel is, veren krijgt. Zo'n 20 weken later verlaat het jong het nest.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt voor in Afrika, bezuiden de Sahara in open landschappen, van halfwoestijnen en steppen tot laaggebergten en bossavannes.

Recensie[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties