Vereniging van Vrouwen van Vrijmetselaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vereniging van Vrouwen van Vrijmetselaren
Geschiedenis
Opgericht 1926
Opgeheven 2006
Structuur
Plaats Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Vereniging van Vrouwen van Vrijmetselaren, die bekend stond als de vijf V’s, was een gezelschapsvereniging voor de partners van leden van de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren tussen 1926 en 2006.

De organisatie werd in 1926 opgericht en verkreeg een verenigingsstructuur in 1932. Het oogmerk was de echtgenotes van vrijmetselaars bij elkaar te brengen om hetzelfde soort vriendschap te smeden tussen de vrouwen als voor de vrijmetselaren in de loge. Plaatselijk ontstonden afdelingen of ‘Kringen’ die maandelijks bij elkaar kwamen. Tijdens de bijeenkomsten stond de gezelligheid op de voorgrond, maar er werden ook voordrachten gehouden, die veelal de vrijmetselarij tot onderwerp hadden. Als gevolg van de voortschrijdende vrouwenemancipatie werd de animo voor vrouwen van vrijmetselaren om lid te worden van een sterk vergrijzende groep steeds geringer en de vereniging is in 2006 ontbonden.

De oprichting van de Orde van Weefsters ‘Vita Feminea Textura’ (in 1947) en de Orde van Vrije Weefsters ‘Vinculum Verum’ (in 2001) staat geheel los van deze vereniging, maar wel kan worden gezegd dat de Weefsters zijn voortgekomen uit een behoefte aan verdieping en actieve beoefening van rituelen, wat leefde in de kringen van de ‘vijf V’s’.