Watervliet (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Watervliet
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Watervliet
Watervliet (België)
Watervliet
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Sint-Laureins Sint-Laureins
Fusie 1977
Coördinaten 51° 17′ NB, 3° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,09 km²
Inwoners
(01/01/2020)
1.699
(81 inw./km²)
Overig
Postcode 9988
NIS-code 43014(E)
Oude NIS-code 43017
Detailkaart
Sint-LaureinsSint-MargrieteSint-Jan-in-EremoWaterland-OudemanWatervlietBoekhouteEekloAdegemMaldegemKaprijkeLembekeBassevelde
Locatie in Sint-Laureins
Foto's
Het Stee met de kerk
Het Stee met de kerk
Portaal  Portaalicoon   België

Watervliet is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Sint-Laureins, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Watervliet maakt deel uit van het Meetjesland en ligt tegen de Nederlandse grens. Hier liggen de Jeronimuspolder, Sint-Annapolder, Sint-Barbarapolder, Jonkvrouwpolder en de Sint-Christoffelpolder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vroegere Watervliet[bewerken | brontekst bewerken]

Watervliet werd vanaf 1197 beheerd door de heren Van Praet uit Brugge. In 1287 verdween het dorp onder water. Meer dan 200 jaar bleef het een verdwenen dorp.

Watervliet tussen 1771 en 1778

Het hedendaagse Watervliet[bewerken | brontekst bewerken]

In 1497 werd het land opnieuw ingepolderd en kwam het in het bezit van Hiëronymus Lauweryn, kanselier en schatbewaarder van Filips de Schone. Het dorp ligt in drie door Lauweryn aangelegde polders: de Jeronimuspolder, Sint-Christoffelpolder en de Sint-Annapolder. Het dorp werd in 1504 heropgebouwd door Lauweryn ("van Watervliet"), die ook de heerlijkheden Waterland en Waterdijk en de stad Philippine stichtte. Deze werden alle drie afhankelijk van Watervliet. Zijn nazaten bleven eigenaar van het dorp tot in 1719, toen de familie Massiet de fakkel overnam.

De bedoeling was dat Watervliet tot een havenstad zou uitgroeien, mede daarom is ook een grote kerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, gebouwd. De plannen hiervoor werden nooit voltooid. Na de initiële aanvoer van bouwmaterialen voor de kerk, kende deze geen enkele groei en werd vrij snel opgegeven. Watervliet is sindsdien altijd een landbouwdorp gebleven.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Watervliet ligt in het Oost-Vlaams poldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Het wordt doorsneden door de N456 die Breskens met Gent verbindt. Ten zuiden van Watervliet bevindt zich het Leopoldkanaal. Een kreekrestant ten noordoosten van de kom is de Wolfskreek.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de Verenigde Staten liggen ook nog twee plaatsen die Watervliet heten: Watervliet in New York en Watervliet in Michigan. Beide zijn gesticht door Vlaamse immigranten afkomstig uit Watervliet.[bron?]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Waterland-Oudeman, IJzendijke, Boekhoute, Sint-Jan-in-Eremo, Bentille

Zie de categorie Watervliet, Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.