Wereldmuziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wereldmuziek (zie ook volksmuziek) is muziek die terug te leiden is tot een bepaalde bevolkingsgroep of land. Niet alle wereldmuziek kent een traditie van muzieknotatie. In dat geval wordt de muziek op het oor van speler tot speler doorgegeven. Daarbij verandert de muziek vaak geleidelijk, en is het niet duidelijk -en ook niet zo belangrijk- wie de componist is. Er bestaan ook tradities binnen de wereldmuziek, die zichzelf met recht als klassiek beschouwen, zoals de Hindoestaanse muziek en de Gamelan.

Groepen die wereldmuziek spelen begeleiden vaak werelddansers, beoefenaars van internationale volksdans of beoefenaars van folkbal.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Etnomusicologisch kan de volgende indeling gemaakt worden.

Westerse muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Westerse volksmuziek is te 'vangen' in de gewone muziektheorie.

Oosterse muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In oosterse muziek komen alternatieve toonladders en ritmes voor die met de westerse muzieknotatie niet goed te beschrijven zijn. De microtonale toonladders wijken af van de in de westerse muziek gebruikelijke gelijkzwevende stemming.

Afrikaanse muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral een ritmische traditie met polyritmiek. De melodie is meestal ondergeschikt aan de ritmiek.

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

De term wordt als problematisch gezien. De benaming "wereldmuziek" wordt door westerse personen aan niet-westerse muziek gegeven. Al deze verschillende soorten muziek hebben heel verschillende kenmerken, die soms nauw verbonden zijn aan een bepaalde cultuur, boodschap of traditie. Door alle muziek uit één werelddeel, bijvoorbeeld Afrikaanse muziek, met daarin verschillende culturen, landen, bevolkingsgroepen en geschiedenissen onder een noemer te vangen, doe je de verscheidenheid oneer aan. Hoogleraar etnomusicologie Carl Rahkonen definieerde wereldmuziek als “een algemene term voor muziek die geen deel uitmaakt van de belangrijkste hedendaagse westerse stromingen zoals pop, rock, klassiek, jazz, rap en elektronische muziek, en die etnische of traditionele componenten bevatten.”[1] Later kwam daar dan nog muziek die een mix is tussen traditionele en westerse muziek bij. Verschillende muziek met verschillende achtergrond wordt zo op een hoop gegooid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie World music.