Naar inhoud springen

Wikipedia:De kroeg/Archief/20150820

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Hallo,

Ik zit hier al langer op te broeden en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik heb een module aangemaakt om op een vlotte wijze koppelingen te maken van Wikipedia-artikelen naar kaartmateriaal. De links zijn dynamisch. Als Openstreetmap wordt verbeterd, krijg je weer een vollediger beeld. Dit alles naar aanleiding van Wikidata. Zonder die brug ertussenin, zou het veel lastiger zijn om dit mogelijk te maken.

Aan de Openstreetmapkant voegen we tags toe die naar Wikidata-items verwijzen. Om deze weer terug te vinden is er nog een component nodig. Daar dient de Overpass API voor. Om die wat gebruiksvriendelijker en toegankelijker te maken, is er Overpass Turbo.

De OSM-module roept Overpass Turbo aan. Er zijn een paar mogelijkheden. Ofwel verwijst het OSM-object naar het wikidata-item zelf, ofwel naar de architect die een bouwwerk ontwierp, of de artiest die een kunstwerk maakte. Wat ook kan is dat iets vernoemd is naar het onderwerp van het wikidata-item.

Ik heb geprobeerd om de module zo flexibel mogelijk te schrijven. Dit betekent echter wel dat ze ook mogelijkheden biedt, die op dit moment in deze encyclopedie niet altijd gewenst zijn.

Zo had 'k in dit artikel:

wat links naar Openstreetmap toegevoegd aan Fontenoille

De link onderaan verwijst naar straten die naar Fontenoille leiden of die ernaar vernoemd zijn. (Maar dat is eerder interessant voor een artikel als Leuven of grotere steden die al wat geschiedenis achter zich hebben).

De andere link verwees naar het Wikidata-item, dat ik heb aangemaakt voor de kerk van Fontenoille. Limowreck heeft beide links ondertussen weer weggehaald en dat had 'k eigenlijk ook wel verwacht. Maar goed m'n tests zijn uitgevoerd, dus het maakt niet zo heel veel uit. Ik zie dat Limowreck nogal interesse in kaarten heeft, dus misschien zijn er daar nog mogelijkheden naar Openstreetmap toe.

Voor het gemak ga 'k ervan uit dat dat kerkje niet zo snel een eigen WP-artikel zal krijgen.

Wat ik persoonlijk wat spijtig vind, is dat er geen manier is om onderwerpen, waarnaar verwezen wordt in een artikel, aan een wikidata-item te linken. Daar bestaat in Wikidata geen Property voor en dat is daar blijkbaar ook niet gewenst. Deze module zou dat 'gemis' kunnen invullen, maar dan zou er een grote mentaliteits- of ingrijpende beleidswijziging nodig zijn. Of het veel zou helpen (vanuit het wikidata perspectief gezien), is ook maar de vraag. Enkel iemand die met de dumps bezig is, kan dat daar weer uit halen.

In ieder geval, ik was al de hele dag van plan om dit onderwerp hier ter sprake te brengen, maar ik wilde toch eerst zorgen dat de code correct werkt.

Moest er iemand suggesties hebben voor verbeteringen aan de code, ben ik ook steeds geïnteresseerd. Het zijn m'n eerste stapjes met Lua. --Polyglot (overleg) 5 aug 2015 00:18 (CEST)[reageren]

Het lijkt mij een flinke terugval in automatisering als verwacht zou worden dat alle links in een artikel handmatig (en per taal!) toegevoegd zouden moeten worden aan Wikidata. Wel zou het mogelijk moeten zijn om de code van een pagina in een wiki uit te lezen en daaruit te destilleren naar welke pagina's verwezen wordt. Ongetwijfeld zal Wikidata een register op (taal en) titel hebben, waarin de betreffende lemma's te vinden zijn (voor zover ondergebracht in Wikidata). Er is vast ook al een mogelijkheid om dan de wikidata-items terug te geven.
Verder mooi werk, ik zag van de week al ergens een linkje voorbijkomen en zag toen waar er zoal straten vernoemd waren naar (in dit geval) Leuven. Een mooie toepassing lijkt mij een overzicht van de monumenten (het beschermde erfgoed) in een bepaald gebied (gemeente, provincie,...), eventueel alleen degene zonder foto. De geografische coördinaten zijn er, dus plaatsing op de kaart moet lukken. Daarmee is Wiki Loves Monuments vast erg geholpen! Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 5 aug 2015 02:16 (CEST)[reageren]
Om dat van die straten die naar Leuven refereren mogelijk te maken, heb ik gezocht naar alle straten die Leuven op de een of andere wijze/taal in hun naam hebben op Openstreetmap. Dan heb ik de straten die effectief naar Leuven verwijzen voorzien van zo'n name:etymology:wikidata tag. Ik heb hetzelfde gedaan voor objecten die naar personen met Leuven/Louvain in hun naam.
Er zijn nogal wat straten die "Van Leuven" heten in de wereld, waar ik geen blijf mee wist. Die hebben geen wikidatatag gekregen. Verder heb ik ervoor gezorgd dat het mogelijk wordt om de opzoeking geografisch te beperken. (Om de belasting op die Overpass API-server wat te verlichten)
Dan heb ik (manueel) die query gemaakt in Overpass Turbo en daar hier een linkje voor geplaatst. Voordat ik die Module:OSM aangemaakt had, moest ik dat steeds weer opnieuw gaan doen. Nu gaat dat gedeelte heel wat vlotter.
Wat deze code ook mogelijk maakt, is linken naar andere objecten, die enkel maar vernoemd worden in een artikel. Dat is het controversiële gedeelte, waarvan ik begrepen heb dat het niet gewenst is. Je hebt ook wel gelijk dat het qua automatisering wat tekort schiet als dat manueel moet gebeuren. Op dit moment kan het echter ook niet (half-)geautomatiseerd gebeuren, aangezien het niet mogelijk is om het resultaat van zo'n opzoeking ergens te vermelden, noch op Wikidata, noch op de Wikipedia's. Wikidata lijkt de meer aangewezen plaats om die info te bewaren, maar toen ik dat vermeldde, kreeg ik te horen dat ze daar geen Property voor zouden gaan maken.
Wat je vraag over monumenten zonder foto betreft. Er is een mogelijkheid om lijsten te trekken adhv wikidata-'kennis' en die weer te geven op Wikipedia. Daar heb ik me nog niet in verdiept. In zo'n lijst kan er dan inderdaad een kolom zijn met geo-coördinaten.
Deze module kan in zekere mate assisteren bij de weergave op zo'n dynamische kaart: ik heb er namelijk voor gezorgd, dat je meerdere wikidata Q-nummers kan meegeven. Er zou echter een andere Module nodig zijn om die Q-nummers te bepalen. Ik laat dit even wat bezinken en kijk of ik daarmee kan helpen. Het schrijven van query's op Wikidata is echter andere koek dan het aanmaken van Overpass Query's. --Polyglot (overleg) 5 aug 2015 07:57 (CEST)[reageren]
Kan iemand me in gewone mensentaal uitleggen waar dit precies over gaat? Ik heb graag een mening maar dit is hogere wiskunde voor mij bij wijze van spreken. Natuur12 (overleg) 5 aug 2015 11:13 (CEST)[reageren]
Voor mij hetzelfde. Courgette 5 aug 2015 20:30 (CEST)[reageren]
Gewone mensentaal is blijkbaar lastig voor mij. Het gaat erom de vruchten van 3 projecten met elkaar te combineren. Zoals jullie wel zullen weten hebben alle ingangen van alle taalversies van de encyclopedie een Q-nummer gekregen op wikidata. Sommige zaken/concepten worden echter als niet encyclopediewaardig beschouwd. Waarom is me soms een raadsel, maar dat terzijde. Het kan wel gebeuren dat er op wikidata wel een Q-nummer voor een kapelletje, of een kerkje, of de ouders van iemand die wel EW is, bestaat. Die worden dus vermeld op een pagina, maar het is niet mogelijk om aan te geven dat dat het geval is, noch op Wikidata, noch op de Wikipedia's. Of dat nodig is, nu goed, daar ga ik me niet over uitspreken.
Aan de Openstreetmapkant zijn we bezig met het toevoegen van verwijzingen naar Wikidata-items. (Er wordt ook rechtstreeks naar Wikipedia verwezen, maar dan heb je gewoonlijk slechts een verwijzing naar 1 taal. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kan naar het wikidata-item van een bouw- of kunstwerk zelf verwijzen, maar je kan ook naar de architect of de kunstenaar verwijzen.
Eén van de dingen die ik wel interessant vind, is waar namen vandaan komen. Ook daarvoor hebben we een tag. Bijv. alle straten vernoemd naar Guido Gezelle of naar Leuven.
Om al die geografisch verspreide objecten nu weer terug te vinden, is er een tussenstap nodig. Die tussenstap is de Overpass API. Zeg maar een versie van alles wat in Openstreetmap zit in een megadatabank die volledig in RAM zit en daardoor vlot bevraagd kan worden. Ai, ik ben weer vertrokken met m'n onmenselijke taal. In ieder geval, er is iemand geweest die ervoor gezorgd heeft dat het bevragen en het weergeven van de resultaten, inclusief export in allerlei formaten, wat toegankelijker is. Daar komt Overpass Turbo in het spel.
De code die ik gisteren geschreven heb, dient nu dus om vanuit een Wikipediapagina, via het wikidata-item, info te gaan opvragen bij die Overpass Turbo. Daarbij wordt automatisch het wikidata Q-nummer van de WP-pagina opgehaald en dan wordt er een stukje code gegenereerd waar Overpass Turbo mee verder kan.
Er zijn nog wat meer mogelijkheden, zo is het mogelijk om te verwijzen naar 1 of meerdere andere Q-nummers en om het gebied waarin gezocht zal worden, te beperken. Het is waarschijnlijk niet nodig om steeds wereldwijd op zoek te gaan naar alle straten die naar Leuven vernoemd werden. Als de gebruiker dat wenst, kan hij, eenmaal aangekomen op de Overpass Turbopagina, wel uitzoomen en de zoektocht dan opnieuw uitvoeren.
Ik zal nog meer voorbeelden van de mogelijkheden aanmaken, maar op dit moment ben ik het Lua-script op de Engelstalige WP nog wat verder aan het ontwikkelen.--Polyglot (overleg) 6 aug 2015 01:00 (CEST)[reageren]
Oke, maar wat gebeurt er nu concreet en wat heeft Wikipedia hier mee te maken behalve dat er naar WP gelinkt wordt? Natuur12 (overleg) 6 aug 2015 02:09 (CEST)[reageren]
Ik kom hier enkel melden wat ik gemaakt heb en wat de mogelijkheden ervan zijn. Wat daar dan concreet mee gebeurt, daar ga ik niet over.
En er wordt NIET NAAR Wikipedia gelinkt. Er wordt vanuit Wikipedia naar objecten op de kaart gelinkt. (Op voorwaarde dat deze objecten voorzien zijn van wikidata-tags.--Polyglot (overleg) 6 aug 2015 02:25 (CEST)[reageren]
Bovenaan artikelen over geografische plaatsen tonen we de coördinaten met een kaart-knop om een kaart van OpenStreetMap uit te klappen. Het is te verwachten dat deze kaart in de toekomst meer mogelijkheden zal krijgen als gevolg van de ontwikkelingen op OpenStreetMap, die weer het gevolg zijn van de ontwikkelingen op Wikipedia en Wikidata. (Daarnaast is het koppelen van zaken op het internet, en dan bedoel ik niet puur het linken van een pagina naar de ander, maar juist het identificeren van een pagina op het internet of een element op een kaart, als zijnde hetzelfde onderwerp als een pagina elders (bv Wikipedia/Wikidata) van groot belang. Het komt regelmatig voor dat iemand een reis boekt naar een bepaalde bestemming bv in Australië die dezelfde naam heeft als een andere plaats bv in Canada en dan op de verkeerde bestemming uitkomt. In sommige Wikipedia-artikelen hebben we hetzelfde probleem als we weten dat iemand in een bepaalde plaats geboren is, maar er meerdere plekken zijn die dezelfde naam hebben. Of personen, waarbij er meerdere bekende mensen dezelfde naam hebben. Om makkelijker informatie te vinden en om een item automatisch te kunnen identificeren worden er steeds meer databases gekoppeld aan de artikelen op Wikidata en Wikipedia.)
Wat Polygot hier eigenlijk zegt is dat OpenStreetMap steeds meer gebruik gaat maken van Wikidata, waardoor dit op termijn voor zowel OpenStreetMap als Wikipedia meer mogelijkheden gaat bieden.
Ik kan mij bijvoorbeeld indenken dat OpenStreetMap op een gegeven moment een kaartlaag beschikbaar kan maken die automatisch toont als er een Wikipedia-artikel over een bepaald geografisch element bestaat. Google had jarenlang zo'n kaartlaag totdat ze die onder het mom van "vooruitgang" verwijderd hebben. Romaine (overleg) 6 aug 2015 11:46 (CEST)[reageren]
Het script kan ook gebruikt worden om een link te maken die dat weer mogelijk maakt: Kaartelementen met Wikipediaverwijzing. Let wel bij deze versie moet je zelf nog eerst op Uitvoeren klikken, voordat er iets gebeurt. Dat geeft de gebruiker de kans om de kaart eerst in te zoomen op het gebied dat hem/haar interesseert. Als dan op één van die gevonden elementen klikt, krijg je een venster, waarmee je dan weer terug naar Wikipedia kan komen. (En waar je kan zien welke andere tags dat element heeft). Dat past echter nergens in een artikel. Misschien eerder iets om toe te voegen aan een gebruikerspagina. --Polyglot (overleg) 6 aug 2015 12:54 (CEST)[reageren]
Dank Romaine, nu heb ik een beetje een beeld van waar het nu precies over gaat. Natuur12 (overleg) 6 aug 2015 14:01 (CEST)[reageren]
Ik ook nu, erg bedankt, Romaine! Courgette 6 aug 2015 14:10 (CEST)[reageren]
Ik overweeg om de Internationale Dollardroute toe te voegen aan OSM en dat dan weer te integreren in Wikipedia. Maar ik heb om te beginnen geen idee hoe ik de Dollardroute aan OSM toe kan voegen. Ik heb wel eens wat zitten klikken in OSM, maar kon er helaas geen niet achter komen. De stappen daarna weet ik ook niet, al lijkt deze discussie wel perspectief te bieden. Marco Roepers (overleg) 12 aug 2015 19:37 (CEST)[reageren]

Wist je dat... is klaar voor 2015![bewerken | brontekst bewerken]

Beste allemaal,

dankzij het harde werk van meer dan 80 vrijwilligers, en door noest werk van Lymantria om de laatste puntjes op de i te zetten, is het Wist-je-dat-project klaar voor 2015! We hebben nu 5 weetjes voor elke dag van het jaar, geordend en gereed voor direct gebruik. Alle weetjes gecheckt door minimaal twee gebruikers en onderbouwd met een betrouwbare bron. Hier zie je bijvoorbeeld de 150 weetjes voor september. We kunnen echter nog steeds nieuwe weetjes gebruiken. Dus help mee met het Wist-je-dat-project!

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 7 aug 2015 09:27 (CEST)[reageren]

Het is mooi nieuws, maar over noest werk gesproken: Ymnes komt ook wel een bedankje toe.MackyBeth (overleg) 12 aug 2015 21:34 (CEST)[reageren]

De wijzigingencontroleurs zijn nogal onthand omdat naar het schijnt door iets wat de wikitechs hebben gedaan/gewijzigd de hele zeusmodus het niet meer doet. Ik heb collega Zanaq al geïnformeerd hier maar wellicht weet iemand hier snel een oplossing voor hoe dit aan te pakken want is dus iets wat elders misknutseld is blijkbaar. MoiraMoira overleg 7 aug 2015 13:26 (CEST)[reageren]

Dit zou moeten werken: https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gebruiker%3AValhallasw%2Fzeus.js&action=historysubmit&type=revision&diff=44664621&oldid=44664591 valhallasw (overleg) 7 aug 2015 15:33 (CEST)[reageren]
Zeusmodus is bij mij terug, waarvoor dank. Maar bij mij is het niet enkel dat dat niet meer werkt. Bij mij komen er geen pop-ups meer tevoorschijn en de pijl (geen idee hoe die noemt) die bij artikelen met een achtervoegsel verschijnt, zijn plots ook niet meer beschikbaar... Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 7 aug 2015 21:20 (CEST)[reageren]
De pijl is blijkbaar terug, hoewel ik het gevoel krijg dat deze er nu anders uitziet (maar ik kan ook verkeerd zijn). Enkel de pop-ups verschijnen bij mij niet meer. Hoe kan ik deze op de een of andere manier terug aanzetten? Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 7 aug 2015 23:28 (CEST)[reageren]
Zanaq en ikzelf zijn sinds gisteren bezig met het fixen van Zeusmode. Kan eventueel nog een poosje duren om alle foutjes eruit te krijgen, alhoewel het meeste terug zou moeten zijn. Pop-ups is een ander probleem. Op verschillende van mijn Wikipedia's verdween die opeens en moest ik hem in de voorkeursinstellingen terug aanschakelen. Midas02 (overleg) 8 aug 2015 04:19 (CEST)[reageren]

Dank Midas, Zanaq en Valhallasw die er mee bezig zijn. Gisteren deed hij het even in de avond nu werkt het niet meer. We houden onze vingers gekruist. MoiraMoira overleg 8 aug 2015 07:58 (CEST)[reageren]

Krinkle is er ook nog mee bezig geweest. Ik zie wel de knopjes, maar ze doen niets als je er op klikt. Als er daar nog even naar gekeken kan worden. Mbch331 (Overleg) 8 aug 2015 11:10 (CEST)[reageren]
Bij mij werkt zeusmodus terug perfect, enkel de pop-ups weigeren nog volledig te werken. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 8 aug 2015 23:01 (CEST)[reageren]
Welke pop-ups? Mbch331 (Overleg) 9 aug 2015 07:30 (CEST)[reageren]
Ik heb het niet over de pop-ups die hier nog bij bèta staan, maar de andere waarbij je meer knopjes en mogelijkheden hebt. Deze eigenlijk. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 9 aug 2015 15:53 (CEST)[reageren]
Die heb ik ook en die werkt bij mij gewoon. Gebruik je toevallig Monobook skin? Monobook.js moet nog omgezet worden zodat document.write eruit is. Mbch331 (Overleg) 9 aug 2015 16:04 (CEST)[reageren]
Ja, die gebruik ik op dit moment. Dus bij de standaard-skin werkt alles wél nog? Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 9 aug 2015 21:50 (CEST)[reageren]
Bij vector werkt het wel naar behoren. Mbch331 (Overleg) 9 aug 2015 22:06 (CEST)[reageren]
Dan zal het voor mij vector worden vrees ik. Is er een manier dat dit ook voor monobook terug werkt? Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 9 aug 2015 22:11 (CEST)[reageren]
Vreemd, bij vector werkt ook niets... Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 9 aug 2015 22:17 (CEST)[reageren]
Monobook werkt weer zodra er iemand is die MediaWiki:Monobook.js herschrijft, zodat die document.write niet meer gebruikt. Zie wikitech-l voor meer uitleg. En vreemd dat vector niet werkt bij jou. Misschien dat er nog iets in je common.js staat. Mbch331 (Overleg) 9 aug 2015 22:22 (CEST)[reageren]
Aha, ik zie het al. @Gebruiker:Valhallasw: Is het mogelijk om ook even naar MediaWiki:Monobook.js te kijken en te herschrijven? Ik heb namelijk niet echt kennis van dergelijke codes. Alvast bedankt Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 10 aug 2015 22:38 (CEST)[reageren]

Opmerking Opmerking Blijkbaar is het probleem ondertussen opgelost. Om de een of andere reden stonden de pop-ups bij mij hier zowel aan bij "Voorkeuren" als in mijn .js en .css . Bij de laatste 2 heb ik dat weggehaald, en dat blijkt vreemd genoeg te werken. Vreemd dat dat hier nu maar pas stopte met werken, terwijl dat er al langere tijd zo stond. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 12 aug 2015 22:26 (CEST)[reageren]

Live-discussie over Schrijven Wedstrijden: 19 augustus[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Allemaal, het Onderwijs- en Evaluatie Team van de Wikimedia Stichting zal een inhoudelijk initiatief presenteren ter bespreking van Schrijfcompetities ten bate van diverse Wiki-media projecten. Leden uit Kosovo, Oekraïne en Australië zullen hun ervaringen delen door gastheer te zijn bij dit soort Wiki-media programma's. Denk mee over de meest recente bronnen:

  • Evaluation report 2015, een omvangrijke hoeveelheid data betreffende de online invloed van dit programma, zoals gebruikers-nut, het scheppen van inhoud en z'n kwaliteit, en meer.
  • Writing contest toolkit, een handleiding hoe zo'n programma toe te passen en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Doe mee via Google Hangouts! De bijeenkomst zal worden vastgelegd en later beschikbaar komen op ons You Tube kanaal.

Bezoek de bezoekerspagina en schrijf je in.
Groeten, María (WMF) (overleg) 13 aug 2015 16:21 (CEST)[reageren]

Gedoe naar het achterkamertje verplaatst