Wikipedia:Humor en onzin/Kerststemming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Queuen bij de stembus

Een Kerststemming is een rond 24 december op Wikipedia georganiseerde adviserende peiling. Doel is daarbij — op geheel vrijblijvende basis — vast te stellen of Wikipedia wel of juist niet het geschikte medium is om de medemens prettige kerstdagen toe te wensen. Daarnaast is een kerststemming ook het moment waarop vele lieden hun muziekinstrument weer op de juiste toonhoogte afstemmen, teneinde het stille nacht zuiver te doen laten klinken.

De stemming draagt een complex karakter. Zo komt onder meer aan de orde de vraag welke formuleringen voor bedoelde wens aanvaardbaar zijn. De kreet "Hoho" is ooit al voorgedragen voor blokkade wegens buitengemene kwetsendheid. Vergelijkbare bezwaren werden ingezet tegen de interjectie "Hehe", zij het dat die uit een geheel ander kamp voortsproten. De Kerstman, met zijn traditionele "Hohoho", is helemaal in de ban gedaan.

Een ander deelaspect refereert aan het object van de kerstwens. Komen de buren in aanmerking voor deze bijzondere groet? Is hij daarentegen bij uitsluiting voor mede-wikipediïsten, ofwel mede-wikipedianen, bedoeld? Of juist niet?

Een derde vraag (want het zal duidelijk zijn dat niet alle facetten van dit ingewikkelde probleem behandeld kunnen worden; over etiquette zijn de laatste tijd weer goede boeken in de handel) betreft de duur. De tegenwerping dat op het Internet geld geen rol speelt, omdat dit medium zich niet van postzegels bedient, gaat voorbij aan de kern van de vraag. In dit geval verwijst "duur" naar het aantal dagen gedurende welke de kerstwens zijn geldigheid behoudt. Moet hierbij worden gedacht aan een kerstdag, aan twee, of aan in het geheel geen, uit consideratie voor diegenen die helemaal geen kerst vieren?

Tegen de kerststemming is een aantal bezwaren naar voren gebracht. Zo vrezen enkele zeer solide medewerkers dat geen enkele kerstgroet een Neutral Point of View kan tentoonspreiden, nu men elkaar immers alleen "Een goede kerst" of "een slechte kerst" kan toewensen. Van bemiddelende, maar onbemiddelde, zijde is hiertegen ingebracht, dat volstaan dient te worden met de formulering "Een kerst toegewenst".

Bij nadere beschouwing blijkt deze formulering echter niet houdbaar. Het huldigen van de positie dat er een kerst wordt gewenst is niet verenigbaar met de van Wikipedia zo geroemde objectieve benadering; immers, het wensen geeft al aan dat men geen neutrale positie bekleedt. Tot nader order wordt daarom nu geëxperimenteerd met "Een kerst".

Ook dit experiment wordt echter, in de beste kersttraditie, aan felle discussie blootgesteld. Kan het onbepaald lidwoord "Een" immers niet worden geïnterpreteerd als "Dit is eens maar nooit weer" ? Sterker nog, kan het wellicht worden geduid als "Alleen voor de aangesprokene bedoeld, doch niet voor diens dierbaren" ? Puristen pleiten thans dan ook, op door punch verhitte toon, voor het van alle frats en franje ontdane "kerst!".

Hiermee lijkt de logische ondergrens van het debat bereikt, aangezien het nog kortere "st" door velen wordt verworpen, zijnde een morfeem, dat niet geworteld is in de beleving van de zonnewende. Misschien ook wel.

Een poging het debat toch te verlengen is afkomstig uit de hoek van de atheïsten, agnostici en wikipedianen die op de nominatie staan een blokkering te krijgen. Uit genoemde hoek klinkt het nihilistische geluid de mededeling van werkelijk elke redundantie te ontdoen, en haar terug te brengen tot "k". Gezien associaties met afkortingen van drieletterwoorden dreigt op deze wijze via de achterdeur toch weer een POV gecreëerd te worden. Om deze en andere overwegingen kiest de wikipediakerststemminggemeenschap voor "kerst".

Ook het gebruik van de hoofdletter bij het woord "kerst" is aangevochten, als indicatief voor een vooringenomen standpunt.

De kerststemming is twee weken van kracht. Na afloop wordt met diezelfde kracht, maar nu terugwerkende, besloten of de kerststemming er alsnog heeft ingezeten of niet.

De kerststemming wordt gehouden in een rustige, gedragen sfeer, die vaak uitmondt in een stille nacht, kortom, in de juiste kerststemming. De deelnemers krijgen een glas limonade en daarna gaan ze weer naar huis.