Wildenburg (Wingene)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wildenburg
Plaats in België Vlag van België
Wildenburg (België)
Wildenburg
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Wingene
Coördinaten 51° 5′ NB, 3° 18′ OL
Detailkaart
Wildenburg (West-Vlaanderen)
Wildenburg
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Wildenburg is een dorp van de gemeente Wingene in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt op enkele kilometers ten noorden van het centrum langs de weg van Wingene naar Beernem.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Joriskerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De heerlijkheid van Bulskamp, later ook Wildenburg genoemd, werd reeds in het leenboek van het kasteel van Kortrijk in 1365 vermeld als veld "wesende den meestendeels bevyvert". Als eigenaar werd een zekere Ingelram Hauweel vermeld. In 1470 was een zekere Jacob Pudemoortere heer van Wildenburg en in 1484 verkocht Olivier (de) Pudemoortere de heerlijkheid aan Pieter Metteneye de jonge (+1495), zoon van Pieter Metteneye de oude, ridder en lid van de raad van de hertog van Vlaanderen. Pieter werd net als zijn vader te Brugge begraven in de Sint-Donaaskerk onder een vloerzerk met koper waarop de figuren van vader en zoon (en hun echtgenotes) afgebeeld stonden evenals hun wapenschilden. In 1490, volgens de bewaarde baljuwrekening, verkocht hij de heerlijkheid, 292 bunders groot, voor 560 pond groten aan "Jehan Wyds", zoon van Willem, die bij het begin van de 15de eeuw heer was van het leen "ghenaempt d'Heerlickheit van Bulscamp, geleghen in de prochie van Wynghene" aldus een document uit 1502. De vader van Jan, Willem Wyts (de oude), was een zoon van Eustachius Wyts die halfweg de 15de eeuw behoorde tot de begoede poorters van Brugge. Eustachius was raadgever van Philips de Goede (hertog van Bourgondië), daarna raadslid (1451) en schepen (1462) te Brugge en ten slotte baljuw te Damme, waar hij begraven werd.

Jan Wyts de oude, zoon van Willem, werd door Sanderus (1644) genoemd als de bouwer van de eerste (heren)woning op de heerlijkheid ("praetorium primitus ibi aedificatum fuit a Joanne Wyts") te Wildenburg. Zoals uit tal van rekeningen van de zes- en zeventiende eeuw blijkt lagen er in dit deel van Wingene veel vijvers, die lange tijd door de familie Wyts werden gepacht en in uitbating gehouden. Jan was schildknaap van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk en werkte voor de Grote Raad van Mechelen.

De familie Wyts de la Boucharderie bleef gedurende meer dan twee eeuwen eigenaar van de heerlijkheid met herenwoning. In 1816 kocht Jacob Lieven van Caneghem het ganse domein Wildenburg. Door verdere aankopen bedroeg het geheel ongeveer 750 ha. Het domein van de oude heerlijkheid ging over op zijn dochter Jeanne Van Caneghem (1789 - 1861). Zij huwde bankier Eugène Joseph de Naeyer (°1786, +Parijs 1842) en de erfenis ging over op hun dochter Georgina de Naeyer (1815-1873). Zij huwde met Frederic Van der Bruggen (1804-1872) en hun zoon Maurice Van der Bruggen erfde daarop de eigendom. Tot het einde van de 20ste eeuw bleef de familie Van der Bruggen eigenaar van het Blauwhuis en een groot deel van het domein.

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Beernem, Sint-Joris, De Hille, Egem, Tielt, Schuiferskapelle

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • G. LAMS, 100 jaar St.-Joris-parochie Wildenburg, Wingene, 1997.
  • M. BRAET, Het geslacht Wyts en het vijvergebied te Wildenburg en Bellem, in: Ons Wingene, jaarboek 2008, blz. 104-120.
  • J. TERMOTE, Project Biscopveld. Historisch-geografisch onderzoek naar het voorkomen van de voormalige veldvijvers in het Bulskampveld en de mogelijkheden van herstel in het natuurinrichtingsproject Biscopveld, 2010.
Zie de categorie Wildenburg, Wingene van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.