Wilhelminamonument (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wilhelmina Monument (Eindhoven))
Wilhelminamonument
Wilhelminamonument
Kunstenaar Albert Termote
Jaar 1938
Materiaal Baksteen en brons
Locatie Philips de Jongh Wandelpark, Eindhoven
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Wilhelminamonument in het Philips de Jongh Wandelpark in Eindhoven werd opgericht ter ere van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938. Het monument werd ontworpen door de Belgisch-Nederlandse beeldhouwer Albert Termote, die in Eindhoven eerder het Radiomonument had gerealiseerd.

Het gedenkteken bestaat uit een naar beneden taps toelopende zuil van bakstenen. Op de hoekpunten van de zuil komen twee golfvormige muurtjes naar voren, waartussen een houten bank met ronde rugleuningen is geplaatst. De zuil is aan de bovenzijde rond. In de ronding bevindt zich een medaillon met de beeltenis van de vorstin. De beeltenis vertoont overeenkomsten met afbeeldingen van de koningin met witte rouwsluier, die zij droeg na het overlijden van haar echtgenoot, prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin in 1934.[1] In de oorlog werd de medaillon op last van de Duitse autoriteiten van de zuil verwijderd.[2]

Door onderhoudsachterstanden was het monument in de loop der jaren ernstig in verval geraakt. De zitbank was niet meer als zodanig te gebruiken.[3] De gemeente had er aanvankelijk slechts een tweetal nieuwe banken naast geplaatst.[4] Inmiddels is het monument in oude luister hersteld.