Yelkouanpijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yelkouanpijlstormvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Puffinus
Soort
Puffinus yelkouan
(Acerbi, 1827)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De yelkouanpijlstormvogel (Puffinus yelkouan) is een vogel uit de familie van de stormvogels. Hij lijkt sterk op de vale pijlstormvogel, maar heeft een sterker contrast tussen het witte en het zwarte deel.

Maten en gewichten[bewerken]

De yelkouanpijlstormvogel wordt 28 - 35 centimeter groot. De grootte van één vleugel bedraagt ongeveer 224 - 244 millimeter. De grootte van de snavel bedraagt 32 - 38 millimeter en de vogel weegt ongeveer 349 - 416 gram.

Habitat en voedsel[bewerken]

Deze vogel leeft op onbewoonde rotseilanden en afgelegen landtongen tijdens het broedseizoen. De rest van het jaar is hij te vinden op zee. De yelkouanpijlstormvogel eet voornamelijk vis, schaaldieren en pijlinktvis.

Verspreiding en verplaatsingen[bewerken]

Vele van deze vogels trekken via de Bosporus van en naar de Zwarte Zee. Hij is beperkt te vinden aan de Griekse Egeïsche Zee, maar misschien ook op onbekende plekken op de Zwarte Zee. Hij overwintert in de oostelijke Middellandse Zee.

Legsel en nest[bewerken]

Deze vogel legt één enkel wit ei in een scheur in een rots. Het ei wordt gedurende 50 dagen uitgebroed door de beide geslachten en de jongen vliegen na 50 - 54 dagen.

Bronnen, noten en/of referenties