Yellowstonecaldera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yellowstonecaldera
Noordoostelijk deel van de caldera met op de voorgrond de Yellowstone
Noordoostelijk deel van de caldera met op de voorgrond de Yellowstone
Hoogte op Mount Sheridan maximaal 3142 m
Coördinaten 44° 24′ NB, 110° 42′ WL
Ligging Wyoming (Verenigde Staten)
Gebergte Rocky Mountains
Type Caldera
Laatste uitbarsting 640.000 jaar geleden
Yellowstonecaldera
Yellowstonecaldera
Global Volcanism Program, Smithsonian Institute
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Doorsnede van de Yellowstonecaldera
Drie overlappende Yellowstonecaldera's

De Yellowstonecaldera bevindt zich in het Nationaal park Yellowstone in de Verenigde Staten. Het is een onder de oppervlakte liggende complexe vulkaan die ongeveer om de 600.000 jaar volledig uitbarst (Vulkanische-explosiviteitsindex 8). De laatste eruptie is circa 640.000 jaar geleden. Als de supervulkaan uitbarst zal er misschien een nieuwe ijstijd volgen als gevolg van de grote hoeveelheid stof die vrijkomt (meer dan 2500 km³).

Er bestaat een film over deze vulkaan (Supervolcano) die laat zien wat er gebeurt als de vulkaan uitbarst. Experts denken dat de caldera (de enorme hoeveelheid lava) ongeveer 2 keer in het Yellowstonemeer past.

Ontstaan[bewerken]

Over het ontstaan van de caldera twijfelen wetenschappers nog steeds. Sommige wetenschappers zeggen dat het ontstaan van deze caldera het gevolg is van een interactie tussen lokale condities in de lithosfeer en mantelconvectie, andere wetenschappers zeggen daarentegen dat een mantelpluim de oorzaak voor het ontstaan van de Yellowstonecaldera is. Een ander feit dat voor veel speculatie zorgt is dat een ander groot gebied, de Columbia River Basalt group, ook rond die tijd moet zijn ontstaan.

Aardbevingen[bewerken]

Er vinden verspreid over ieder jaar honderden miniaardbevingen plaats. Deze aardbevingen komen normaliter niet boven kracht 2 op de schaal van Richter uit, maar zo af en toe volgt er een sterkere aardbeving tot soms wel kracht 3,8 op de schaal van Richter. In 1959 was er een aardbeving gemeten met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Dit had een tiental doden als gevolg, maar het had erger kunnen zijn. Want bij een aardbeving van deze kracht is het mogelijk dat een vulkaan uitbarst.

Films, video's en documentaires[bewerken]

  • Supervolcano, tweedelig BBC-docudrama over een hypothetische eruptie van de caldera.
  • When Yellowstone Erupts, documentaire over hoe twee wetenschappers een eruptie proberen te voorspellen.
  • End Day, 4de deel - Supervolcano - over de Yellowstonecaldera.
  • 2012, halverwege de film explodeert de vulkaan waardoor heel Yellowstone wordt weggevaagd. De asregen bereikt later in de film Washington D.C.
  • Megafault, Yellowstone lijkt bijna uit te barsten door een scheur, maar dat wordt uiteindelijk voorkomen.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties