Zonsopkomst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zonsopgang)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zonsopkomst

Zonsopgang, juister zonsopkomst, is het moment waarop de zon in het oosten boven de horizon verschijnt. De zon is al opgekomen wanneer het eerste stukje van de zonnecirkel tevoorschijn komt, waardoor de dag iets langer is dan de nacht, want de nacht begint pas als de zon helemaal onder is.

Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid is, en door reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt, de dageraad, waardoor zonsopgang niet gelijk staat aan het moment wanneer het licht wordt. Op dat moment is er een ochtendschemering, want ochtendschemering is een overgang van nacht naar zonsopgang, dit is een moment waarbij de zon niet op is terwijl het licht wordt. Het begin van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon op komt. Een haan kraait vaak als hij de zon ziet, om te laten horen dat de dag begonnen is.

Zichtbare verschijnselen bij zonsopkomst[bewerken]

Zonsopkomst in Riccarton

De lucht is bij een laag staande of opkomende zon vaak rood of oranje gekleurd door het effect van Rayleighverstrooiing. Bij een hoog staande zon wordt door deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooid waardoor wij de hemel overdag als blauw zien. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Echter bij een laag staande zon wordt ook het rode licht verstrooid wat de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is dit effect beter bij zonsondergang te zien doordat de lucht aan het einde van de dag meer stof bevat waardoor de verstrooiing sterker is.

Symbolische betekenis van zonsopkomst[bewerken]

De zonsopkomst wordt, in het bijzonder in het socialisme, gebruikt als symbool van het aanbreken van een nieuwe, rechtvaardigere maatschappij. Dat is terug te vinden in koren en liederen met de titel Morgenrood en in het gebruik van de haan als symbool, omdat die de zonsopkomst verkondigt.

Spreuk[bewerken]

Een oud boerengezegde luidt: ochtendrood, water in de sloot; (een rode zonsopgang is een teken dat er neerslag op komst is, zie ook Mattheus 16:3) en De morgenstond heeft goud in de mond (vroeg opstaan is veel waard).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]