Zwart peperboompje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwart peperboompje
Plant met bloemen
Plant met bloemen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Malvales
Familie: Thymelaeaceae (Peperboompjesfamilie)
Geslacht: Daphne
Soort
Daphne laureola
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het zwart peperboompje (Daphne laureola) is een groenblijvende plant uit de peperboompjesfamilie (Thymelaceae). Het is een tot 1,5 m hoge struik met meestal bochtig opstijgende twijgen. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, 3-12 cm lang, leerachtig, omgekeerd-eivormig tot omgekeerd-lancetvormig, aan de bovenzijde donkergroen, aan de onderzijde lichter groen en staan aan de uiteinden van de takken dicht opeen.

De plant bloeit tussen februari en mei. De bloemen staan met twee tot tien stuks bijeen in korte trossen in de bladoksels van tweejarige twijgen. Ze hebben vier gelig groene kroonbladeren. De vruchten zijn eivormig, zwart en bevatten een enkel zaad. De vruchten worden gegeten door vogels die vervolgens zorgen voor de verspreiding van de zaden.

De plant komt voor in het wild voor in West-, Midden- en Zuid-Europa. Daarnaast komt deze voor in het Middellands Zeegebied en Noord-Afrika. In Nederland wordt de plant als sierstruik gekweekt. Daarnaast komt deze hier soms verwilderd voor. In Noord-Amerika (British Columbia, Washington, Oregon) gedraagt de plant zich als een invasieve soort.

Daphne laureola subsp. laureola en Daphne laureola subsp. philippii zijn de twee ondersoorten die worden onderscheiden.

Externe links[bewerken]