Zwitserse Bondsraadsverkiezingen 1869

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwitserse Bondsraadsverkiezingen 1869
Zwitserse Bondsraadsverkiezingen 1869
Datum 10 december 1869
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Te verdelen zetels 7 zetels
Resultaat
Nieuwe Bondsraadsleden geen (zittende leden herverkozen)
bondspresident 1870:
Victor Ruffy
vicevoorzitter van de Bondsraad 1870:
Jakob Dubs
bondskanselier:
Johann Ulrich Schiess
Begin regeerperiode 1 januari 1870
Opvolging verkiezingen
1867     1870
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Zwitserland

De Zwitserse Bondsraadsverkiezingen van 1869 vonden plaats op 10 december 1869, volgend op de federale parlementsverkiezingen van 31 oktober 1869.

De voltallige zittende Bondsraad werd herverkozen. Op dezelfde dag werd Victor Ruffy verkozen tot bondspresident van Zwitserland[1] en Jakob Dubs tot vicevoorzitter van de Bondsraad voor het jaar 1870. Johann Ulrich Schiess werd bevestigd in zijn functie van bondskanselier van Zwitserland.

Verloop van de verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder van de zeven zittende Bondsraadsleden stelde zich in december 1869 opnieuw kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn van drie jaar. Emil Welti uit het kanton Aargau, op dat moment bondspresident, werd als eerste lid herkozen. Victor Ruffy uit het kanton Vaud werd als tweede lid verkozen en werd later die dag ook verkozen tot bondspresident voor het jaar 1870.[1] Jakob Dubs uit het kanton Zürich werd als derde lid verkozen, gevolgd door Karl Schenk uit het kanton Bern als vierde verkozene, Melchior Josef Martin Knüsel uit het kanton Luzern als vijfde verkozene, Wilhelm Matthias Naeff uit het kanton Sankt Gallen als zesde verkozene en Jean-Jacques Challet-Venel uit het kanton Genève.

Johann Ulrich Schiess werd herverkozen als bondskanselier van Zwitserland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]