Manganiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manganiet
Manganiet
Mineraal
Chemische formule MnO(OH)
Kleur zilvergrijs - zwart
Streepkleur roodbruin tot zwart-grijs
Hardheid 4
Gemiddelde dichtheid 4,3 - 4,4 kg/l
Glans submetallisch
Opaciteit opaak
Breuk oneffen, bros
Splijting perfect
Kristaloptiek
Kristalstelsel monoklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Manganiet is een veelvoorkomend mangaanhoudend mineraal. Het is een oxide, een verbinding van een mangaanoxide met een hydroxylgroep met de molecuulformule MnO(OH). Manganietkristallen zijn zilvergrijs en monoklien, alhoewel het ook orthorombisch kan lijken. Het kan met pyrolusiet worden vergeleken. Manganiet is in 1827 voor het eerst ontdekt en beschreven. Manganiet is naar het hoofdbestanddeel genoemd: het metaal mangaan met ongeveer 62,5 %.

Na pyrolusiet, een mangaandioxide, en rhodochrosiet, een mangaancarbonaat, is manganiet de derde belangrijkste economische bron van mangaan. Het metaal kan door middel van het goldschmidtproces uit het erts worden gewonnen.

Manganiet is een veel voorkomend mangaanerts, dat gevormd wordt door de werking van water op mangaan(II)oxide MnO. Deze chemische reactie treedt bij relatief lage temperaturen op in hydrothermale aderen, langgerekte holtes in gesteente die met een warme, waterige massa zijn gevuld die veel metalen bevat, maar ook in zeeën en zoet water. Het wordt vaak in de aanwezigheid van pyrolusiet en bariet aangetroffen.

De meeste kristallen manganiet komen uit de Bottalackmijn bij St Just in Cornwall, in de omgeving van Egremont in Cumbria en in Exeter in Devon. Belangrijke manganietafzettingen worden aangetroffen in Nova Scotia in Canada, in de Harz in Duitsland en in het ijzerdistrict rond het Bovenmeer in de Verenigde Staten.

Manganietkristallen zijn monoklien, prismatisch opgebouwd met strepen over de buitenkant. Ze komen meestal in bundels of in aggregaten voor die vanuit een centraal punt uitwaaieren. Het mineraal is zilvergrijs tot zwart van kleur. Het is een opaak, een ondoorschijnend mineraal dat iets minder glanst dan een metaal. Deze glans wordt daarom met submetallisch aangeduid.