Duits viltkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duits viltkruid
Duits viltkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Gnaphalieae
Geslacht:Filago (Viltkruid)
Soort
Filago vulgaris
Lam. (1779)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Duits viltkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Duits viltkruid (Filago vulgaris, synoniem: Filago germanica) is een eenjarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als een soort die in Nederland vrij zeldzaam en stabiel of toegenomen is. Het aantal chromosomen 2n = 28.

De plant wordt 10–40 cm hoog en is grauwwit, wollig-viltig behaard. Het 1–3 mm brede blad is liniaal-lancetvormig, is onder het midden het breedst en heeft vaak een golvende bladrand. De bladeren zijn meestal korter dan de kluwens.

Duits viltkruid is eenhuizig en bloeit van juli tot in de herfst met 1–4 cm grote kluwens, die meestal uit 20–40, 1,5–2 mm grote hoofdjes bestaan. De buisbloemen zijn geelachtig-wit. De bodem van het bloemhoofdje heeft geen stroschubben. De omwindselbladeren hebben een rechte top en iets onder het midden een halve maanvormige, rode vlek. De middelste omwindselbladeren hebben een gewelfde rug en zijn praktisch kaal.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Duits viltkruid komt van nature voor in Europa en West-Azië. De plant heeft voorkeur voor matig droge, lemige of iets kalkhoudende zandgrond. Hij komt vooral voor als pioniervegetatie op ruderale terreinen en schrale graslanden. De soort maakt deel uit van de vogelpootje-associatie en van de associatie van strandduizendguldenkruid en krielparnassia.

De plant kwam in de tijd dat het middeleeuwse drieslagstelsel in gebruik was veel voor. Na twee jaar teelt van gebruiksgewas liet men het bouwland een jaar braak liggen om te herstellen. Typische akkerkruiden zoals Duits viltkruid tierden dan welig. Door veelvuldig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen werden deze soorten zeldzaam.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Filago germanica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.