Geelrode naaldaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geelrode naaldaar
Geelrode naaldaar
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Panicoideae
Geslachtengroep:Paniceae
Geslacht:Setaria (Naaldaar)
Soort
Setaria pumila
(Poir.) Roem. & Schult. (1817)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geelrode naaldaar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De geelrode naaldaar of zeegroene naaldaar (Setaria pumila, synoniem:Setaria glauca) is een eenjarige plant, die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De geelrode naaldaar komt van nature over de gehele wereld voor in gebieden met een gematigd of vrij warm klimaat. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als een soort die in Nederland algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen is. Het aantal chromosomen is 2n = 36 of 72.

De plant wordt 5 - 75 cm hoog en heeft opstijgende of rechopstaande stengels. Het iets blauwachtige, vlakke, 10-30 cm lange en 4-10 mm brede blad heeft een bladschede, die ook bovenaan langs de rand kaal is. De bovenzijde van het blad is ruw en de onderzijde glad. Op de bladvoet zitten wel lange haren. Het tongetje (ligula) bestaat uit 0,5-1 mm lange haren.

De plant bloeit van juli tot in de herfst. De bloeiwijze is een 2-15 cm lange en 6-8 mm dikke aarpluim met 2,8-3,1 mm lange, eivormige aartjes. Het onderste kelkkafje is ongeveer even lang als het bovenste. Het bruinige, onderste, 3 mm lange kroonkafje (lemma) van de vruchtbare bloem is dwars gerimpeld en wordt gedeeltelijk bedekt door het bovenste kelkkafje. Het bovenste, 2,7 mm lange kroonkafje (palea) van de onvruchtbare bloem is ongeveer even lang als het onderste kroonkafje. Onderaan het aartje zitten vijf tot tien 3-8 mm lange, gele later rood-oranje wordende borstels met naar boven gerichte tandjes, waardoor ze bij het opstrijken niet haken. De 1-1,5 mm lange helmhokjes zijn zwartpurper en de stempels zijn purper.

De vrucht is een 1,4 mm lange graanvrucht en valt met het gehele aartje tegelijk af.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De geelrode naaldaar komt voor op zandige en leemhoudende gronden in tuinen, bouwland en ruderale plaatsen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Setaria pumila van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.