Naar inhoud springen

Kinect: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ReWinD (overleg | bijdragen)
upd+ref
Regel 5: Regel 5:


== Mogelijkheden ==
== Mogelijkheden ==
De software van Kinect is in staat tot complexe gebaarherkenning, spraak- en gezichtsherkenning. Het is mogelijk het '[[Draadmodel|skelet]]' van maximaal vier personen tegelijk te herkennen. Hierbij kunnen niet alleen hand en armgebaren herkend worden, maar volledige lichaamsbeweging gedetecteerd worden. Afhankelijk van de afstand tot de 'camera' kunnen zelfs individuele vingers herkend worden.
De software van Kinect is in staat tot complexe gebaarherkenning, spraak- en gezichtsherkenning. De spraakherkenning zal pas in de lente van 2011 in Nederland beschikbaar worden <ref>{{cite web|url=http://123kinect.com/europe-canada-kinect-voice-spring/|title=Geen Nederlandse spraakherkenning tot lente 2011|author=123Kinect.com|date=1 september 2010}}</ref>. Het is mogelijk het '[[Draadmodel|skelet]]' van maximaal vier personen tegelijk te herkennen. Hierbij kunnen niet alleen hand en armgebaren herkend worden, maar volledige lichaamsbeweging gedetecteerd worden. Afhankelijk van de afstand tot de 'camera' kunnen zelfs individuele vingers herkend worden.
Op de [[E3 (beurs)|E3-gamebeurs]] in Los Angeles van 2009 werd een uitgebreide demonstratie gegeven waarbij bijvoorbeeld [[Breakout (videospel)|breakout]] gespeeld werd. Hierbij diende het volledige lichaam als balk om de ballen terug te laten stuiteren. In een andere demo was zichtbaar hoe er door middel van gooibewegingen verfballen tegen een muur werden aangegooid, hierbij kon dankzij [[spraakherkenning]] de gewenste kleur worden gekozen.
Op de [[E3 (beurs)|E3-gamebeurs]] in Los Angeles van 2009 werd een uitgebreide demonstratie gegeven waarbij bijvoorbeeld [[Breakout (videospel)|breakout]] gespeeld werd. Hierbij diende het volledige lichaam als balk om de ballen terug te laten stuiteren. In een andere demo was zichtbaar hoe er door middel van gooibewegingen verfballen tegen een muur werden aangegooid, hierbij kon dankzij [[spraakherkenning]] de gewenste kleur worden gekozen.
Officiële spellen die gebruikmaken van Kinect zijn onder andere [[Fable III]]<ref>{{cite web|url=http://www.xgn.nl/360/nieuws/19731/fable-iii-zal-gebruik-gaan-maken-van-natal/|title=Fable III zal gebruik gaan maken van Natal|author=IGN.com|date=12 maart 2010}}</ref> en [[Tom Clancy's Ghost Recon|Ghost Recon: Future Soldier]].
Officiële spellen die gebruikmaken van Kinect zijn onder andere [[Fable III]]<ref>{{cite web|url=http://www.xgn.nl/360/nieuws/19731/fable-iii-zal-gebruik-gaan-maken-van-natal/|title=Fable III zal gebruik gaan maken van Natal|author=IGN.com|date=12 maart 2010}}</ref> en [[Tom Clancy's Ghost Recon|Ghost Recon: Future Soldier]]. Een volledige (en constant bijgewerkte) lijst van Kinect games kan hier gevonden worden <ref>{{cite web|url=http://123kinect.com/kinect-games/|title=Kinect Games|author=123Kinect.com}}</ref>.


== Naamswijziging ==
== Naamswijziging ==

Versie van 1 sep 2010 13:56

Kinect bestaat uit een camera en bijbehorende software voor de Xbox 360, waarmee de spelcomputer zonder controller is te besturen. Het is gebaseerd op een extra accessoire waarmee interactie met de Xbox 360 mogelijk is door middel van hand en arm-gebaren, gesproken tekst of door voorwerpen te laten 'zien' aan de camera van het accessoire. Het doel van Kinect is een breder publiek bij de Xbox 360 te betrekken. Microsoft bevestigde op 17 augustus 2010 dat Kinect op 4 november in Noord-Amerika[1] en op 10 november in Europa[2] beschikbaar zal zijn. In Europa zal de Kinect € 149.99 gaan kosten.

Techniek

De 1.3 megapixel infraroodcamera is voorzien van een zender en sensoren die volgens het Time-Of-Flight principe de afstand van elke ontvangen pixel kunnen meten. Door gemoduleerd infrarood uit te zenden en het gereflecteerde infrarood van de objecten op te vangen is het tijdsverschil te meten waarmee diepte aangegeven wordt. Met de ontvangen data worden de objecten in lagen opgebouwd op de Z-as en ontstaat er een grayscale dieptemap van het gebied. Volgens specificatie zouden bij een framerate van 60 frames per seconde 3D bewegingen van 1 cm geregistreerd worden. De Zcam van PrimeSense/3DV Systems[3] wordt sinds de overname in maart 2009 van 3DV Systems door Microsoft in Kinect toegepast.

Mogelijkheden

De software van Kinect is in staat tot complexe gebaarherkenning, spraak- en gezichtsherkenning. De spraakherkenning zal pas in de lente van 2011 in Nederland beschikbaar worden [4]. Het is mogelijk het 'skelet' van maximaal vier personen tegelijk te herkennen. Hierbij kunnen niet alleen hand en armgebaren herkend worden, maar volledige lichaamsbeweging gedetecteerd worden. Afhankelijk van de afstand tot de 'camera' kunnen zelfs individuele vingers herkend worden. Op de E3-gamebeurs in Los Angeles van 2009 werd een uitgebreide demonstratie gegeven waarbij bijvoorbeeld breakout gespeeld werd. Hierbij diende het volledige lichaam als balk om de ballen terug te laten stuiteren. In een andere demo was zichtbaar hoe er door middel van gooibewegingen verfballen tegen een muur werden aangegooid, hierbij kon dankzij spraakherkenning de gewenste kleur worden gekozen. Officiële spellen die gebruikmaken van Kinect zijn onder andere Fable III[5] en Ghost Recon: Future Soldier. Een volledige (en constant bijgewerkte) lijst van Kinect games kan hier gevonden worden [6].

Naamswijziging

Kinect werd voorheen met 'Project Natal' aangeduid, dit was echter de codenaam van het project rondom het product Kinect. Eerder werd al gespeculeerd over Wave maar hier is later toch niet voor gekozen. Kinect staat voor kinetische energie, dat wil zeggen energie die je opwekt door te bewegen. Ook is het woord "connect" in de naam verweven, omdat je met Kinect makkelijker met iedereen in contact zou kunnen komen.

Zie ook

Referenties

Zie de categorie Xbox 360 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.