Naar inhoud springen

Duitse expeditie naar Tibet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Davin (overleg | bijdragen) op 4 feb 2012 om 16:18.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Duitse expeditie naar Tibet was een expeditie van de SS aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De expeditie stond onder leiding van Ernst Schäfer, lid van de nazi-Duitse denktank Ahnenerbe. Toevallig vond op hetzelfde moment een Japanse expeditie naar Tibet plaats.

Verschillende hooggeplaatste officieren in Duitsland waren op de hoogte van de expeditie, waaronder Adolf Hitler zelf, die de groep bij terugkomst ontving. Rudolf Hess had opdracht gegeven voor de expeditie, om een diepgaand onderzoek te starten naar de oude teksten in het Runenschrift en Sanskriet.

Doel van de missie

Het officiële plan van de expeditie was om onderzoek te doen naar de geografie, het klimaat en de cultuur van Tibet en het leggen van contact met de lokale autoriteiten om een vertegenwoordiging in Tibet te vestigen.

De geheime doelstellingen die door Heinrich Himmler meegegeven werden, waren echter als volgt:

  • Het bemachtigen van documenten en teksten over het Vajrayana-boeddhisme en de kennis van paranormale krachten;
  • Het meten van de schedels van Tibetanen om te bepalen of ze verwant waren aan het oorspronkelijke arische ras dat volgens de nazi's afkomstig was van Atlantis
  • Het leggen van contact met het mythische koninkrijk Shambhala;
  • Het leggen van contact met aanhangers van de bön-religie en de drugpa kagyü-traditie;
  • Initiatie in de Kalachakra, wat ook daadwerkelijk plaats heeft gevonden;
  • Het leggen van contact met een gereïncarneerde Tibetaanse tulpa of tulku om Hitler te helpen in zijn speciale functie als spiritueel leider van de arische zaak.

Mystiek

De volgelingen van de bön en Drugpa werden gezien als meesters van de wereld en zouden volgens de nazi's krachten hebben van de controle over de geest, controle over massa's, zwarte magie en telepathie. Zij gebruikten eveneens concepten als subras, hoofdras en vril c.q. komende ras, übermensch of zesde hoofdras. Beide culten gebruikten de swastika als heilig symbool die als oud-Germaans symbool het hakenkruis voor de nazi's vormde.

Resultaat

Leden van de expeditie keerden terug met een complete editie van de Tibetaanse heilige kangyur-teksten (108 delen), voorbeelden van mandala, andere oude teksten en een document die waarvan werd gezegd dat het het arische ras zou betreffen. Deze documenten werden in de Ahnenerbe-archieven in de bunker van de Reichstag bewaard door Hitler en Himmler.

Ondanks dat een bezoek met dalai lama Tenzin Gyatso niet lukte, werden de Duitsers tamelijk vrij gelaten in het leggen van contacten met de bevolking, ondanks dat de wereld zich in een tijd van oorlog bevond. Er bestaan foto's van de expeditie met hoogwaardigheidsbekleders in een kamer die versierd is met SS-banieren, de swastika en Tibetaanse vlaggen. Op een ander foto is Schäfer te zien met het Potala-paleis op de achtergrond.

Zie ook

Zie de categorie Deutsche Tibet-Expedition Ernst Schäfer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.