Étaples Military Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Étaples Military Cemetery
Overzicht
Overzicht
Bouwjaar 1915
Locatie Étaples, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal aantal slachtoffers 11552
Ongeïdentificeerde slachtoffers 73
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens

Étaples Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met hoofdzakelijk gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Franse stad Étaples, departement Pas-de-Calais (regio Nord-Pas-de-Calais). De begraafplaats ligt een tweetal kilometer ten noorden van het centrum van Étaples, langs de weg naar Boulogne-sur-Mer, ten oosten van de Baai van de Kwinte (Frans: Canche). De ingang bevindt zich op de hoogte aan de zuidwestkant, van waar men de begraafplaats overschouwt. De toegang loopt tussen twee zuilen naar het Cross of Sacrifice. Daarachter staat de Stone of Remembrance, geflankeerd door twee monumentale poortgebouwen. Deze begraafplaats is ontworpen door Edwin Lutyens en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Het is de grootste militaire Commonwealth begraafplaats in Frankrijk met meer dan 11.500 doden. Onder de slachtoffers uit de Commonwealth landen zijn er 8.819 Britten, 1.145 Canadezen, 464 Australiërs, 260 Nieuw-Zeelanders, 68 Zuid-Afrikanen, 17 Indiërs en 1 Chinees (diende bij het Chinese Labour Corps).

De begraafplaats telt ook 662 doden uit niet Commonwealth landen, vooral Duitsers en 3 Belgen waarvan 2 burgers.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Étaples in geallieerd gebied, buiten het bereik van aanvallen over land. Bovendien waren er goede spoorverbindingen naar de slagvelden van het Westfront. In de omgeving werden dan ook heel wat Britse kampplaatsen en hospitalen opgericht. In 1917 verbleven zo'n 100.000 soldaten in de 16 hospitalen en zo'n 22.000 zieken en gewonden kwamen op krachten in een herstellingsoord. Vanaf 1915 werden er overleden soldaten begraven. Uiteindelijk werden 10.771 doden uit deze oorlog hier begraven, waarvan 35 niet geïdentificeerd konden worden.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Étaples hospitalen ingericht en werden er doden begraven van januari tot mei 1940 en de Britse terugtrekking van het vasteland. Uiteindelijk werden hier 119 doden uit deze oorlog begraven, waarvan 38 niet geïdentificeerd konden worden.

Graven[bewerken]

  • Douglas Reynolds, Majoor bij de 83rd Bde. Royal Field Artillery ontving het Victoria Cross voor zijn koelbloedig optreden bij het ontzetten van twee artilleriestukken en hun bemanning, onder hevige vijandelijke beschietingen. Hij werd zwaar gewond op 15 september 1914 en stierf op 23 februari 1916 in de leeftijd van 33 jaar.
  • François De Gendt, soldaat bij de Grand Parc Automobile Reserve van het Belgische leger overleed op 1 januari 1918. Hij was 26 jaar en is de enige Belgische soldaat in deze begraafplaats.[1]

Externe link[bewerken]