Évegnée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Évegnée
Dorp in België Vlag van België
Évegnée (België (hoofdbetekenis))
Évegnée
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Soumagne
Coördinaten 50° 39′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners 500
Overig
Postcode 4631
Oude NIS-code 62501
Detailkaart
Évegnée (Luik (provincie))
Évegnée
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Évegnée (Waals: Evgnêye) is een dorp in de Belgische provincie Luik. Het behoort samen met Tignée tot Évegnée-Tignée, een deelgemeente van Soumagne. Évegnée ligt een kilometer ten zuiden van Tignée.

Zicht op Évegnée

Geschiedenis[bewerken]

Évegnée maakte deel uit van het Karolingische Domein van Jupille. Vervolgens kwam het aan de bisschop van Verdun en vanaf 1266 aan het Prinsbisdom Luik. In de 18e eeuw werd Évegnée door de prinsbisschop uitgegeven als heerlijkheid. Einde 18e eeuw werd het dorp een zelfstandige gemeente. In 1949 fuseerde deze met de gemeente Tignée tot Evegnée-Tignée, en dit werd in 1977 een deelgemeente van de fusiegemeente Soumagne. Op het eind van het ancien régime werd Évegnée een gemeente. In 1949 werd de gemeente met Tignée samengevoegd in de nieuwe gemeente Évegnée-Tignée

Évegnée was voornamelijk een landbouwdorp, maar in de 19e eeuw werd er ook op kleine schaal steenkool gewonnen. Hoewel in de 14e eeuw al sprake was van een aan Onze-Lieve-Vrouw gewijde kapel, was deze ondergeschikt aan de parochie van Melen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Natuur en landschap[bewerken]

Évegnée ligt op het Plateau van Herve op een hoogte van ongeveer 230 meter. Hier ontspringt de Ruisseau d'Évegnée, welke in noordwestelijke richting via Tignée naar de Julienne loopt. Er is vooral landbouw.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Tignée, Retinne, Micheroux, Saive