Fort Évegnée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Évegnée
ingang van het fort
Locatie Évegnée, Vlag van België België
Coördinaten 50° 39′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Type fort
Bouwmateriaal beton
Eigenaar Forges de Zeebrugge S.A.
Huidige functie opslagplaats
Gebouwd in 1888-1892
Gebeurtenissen Slag om Luik
Achttiendaagse Veldtocht
verluchtingstoren

Fort Évegnée is een van de twaalf forten rond Luik opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik in de late negentiende eeuw op initiatief van Belgische generaal Henri Alexis Brialmont. Het fort ligt ten oosten van de stad Luik ten noordoosten van de plaats Évegnée in de gemeente Soumagne. Het eenvoudige fort is driehoekig van vorm.

Bewapening[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort had oorspronkelijk voor de verre verdediging een Grusonwerk-pantserkoepel met een 21 cm Krupp-Houwitser, een Creusot-pantserkoepel met twee kanonnen van 15 cm en twee Chatillon-Commentry-pantserkoepels met een Krupp kanon van 12 cm. Voor de nabij verdediging waren er drie Grusonwerk-pantserkoepels met een 57 mm kanon. De droge gracht en ingang werden verdedigd door 6 snelvuurkanonnen van 57 mm. Een observatiekoepel met zoeklicht was ook aanwezig.

Tijdens het interbellum werd het fort gemoderniseerd en voorzien van nieuwe bewapening. De nieuwe artillerie was een 120mm Cockerill-FRC M1931 kanon in een koepel, twee koepels met elk een 105mm FG Schneider M1913 kanon, drie intrekbare koepels met elk een 75 mm FG TR kanon en vijfentwintig 13,2 mm FN-Browning zware machinegeweren.[1][bron?]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

De positie van het fort in de fortengordel.