Fort Chaudfontaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang

Het Fort Chaudfontaine is een van de twaalf forten in de fortengordel opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik in de late negentiende eeuw op initiatief van de generaal Henri Alexis Brialmont. Het fort ligt ten noorden van Chaudfontaine op een heuvel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort werd gebouwd tussen 1888 en 1892, als een moderne betonnen infrastructuur, uitgerust met de nieuwste wapens van die tijd. Het fort van Chaudfontaine is een van de zes kleine forten in gordel rond Luik. Het domineert de vallei van de Vesder en ligt op de rechteroever op een hoogte van 220 meter. Het ligt, net als Fort Embourg, ten zuiden van Fort Fléron.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwichtte het fort na twee dagen van verzet op 13 augustus 1914, na de explosie van een Duitse granaat in de gewelven van het kruitmagazijn. De straat die naar het fort leidt werd later omgedoopt tot "rue du XIII Août" (13 Augustusstraat ) en er werd een militaire begraafplaats ingericht met een gedenkteken voor de 71 slachtoffers omkwamen in de brand.

In 1933 werd het fort hersteld, herbewapend en versterkt. In de Tweede Wereldoorlog bood het fort een paar dagen weerstand, maar werd door een zwaar bombardement van de Luftwaffe getroffen op de ochtend van 17 mei 1940. Het fort werd op het eind van de dag verlaten na de explosie van een Duitse granaat binnenin het gebouw en een obus bij de ingang.

In de jaren 1990 werd Fort Chaudfontaine omgedoopt tot "Fort Adventure" en werd het in gebruik genomen en ingericht door een bedrijf dat avontuurlijke parcoursen organiseert voor zowel volwassenen als kinderen.

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

De positie van het fort in de fortengordel.
Zie de categorie Fort de Chaudfontaine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.