Örebro län

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Örebro län
Provincie in Zweden Vlag van Zweden
Kaart van Örebro län
Coördinaten 59°16'0"NB, 15°13'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 8519 km²
Inwoners
(2021)
306.600 (36/km²)
Hoofdstad Örebro
Kaart van Örebro län
Gemeenten in de provincie
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Örebro län (provincie Örebro) is een provincie in het midden van Zweden. Ze grenst aan de provincies Västra Götalands län, Värmlands län, Dalarnas län, Västmanlands län, Södermanlands län en Östergötlands län. De hoofdstad is de gelijknamige stad Örebro.

De oppervlakte van de provincie bedraagt 8519 km², wat 2,1% van de totale oppervlakte van Zweden is. In 2021 telde Örebro län 306.600 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie werd opgericht onder de eerste grondwet van Zweden in 1634. Tot de afsplitsing van Värmlands län in 1779 heette de provincie Närkes och Värmlands län.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

In Örebro län liggen de volgende gemeenten:

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Örebro län heeft, zoals alle Zweedse provincies, een meerduidig bestuur. Binnen de provincie vertegenwoordigt de landshövding de landelijke overheid. Deze heeft een eigen ambtelijk apparaat, de länsstyrelse. Daarnaast bestaat de landsting, dat feitelijk een eigen orgaan is naast het län, en dat een democratisch bestuur, de landstingsfullmäktige, heeft dat om de vier jaar wordt gekozen.

Het slot van Örebro, residentie van de landshövding in Örebro län

Landshövding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Gouverneur van Örebro län voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De vertegenwoordiger van de rijksoverheid in Örebro län is sinds 4 mei 2015 Maria Larsson, een politica van de Christendemocraten die tussen 2006 en 2014 minister was in de Zweedse regering.

Landsting[bewerken | brontekst bewerken]

De Landsting, formeel Örebro län landsting, wordt bestuurd door de landstingsfullmäktige die sinds 1976 uit 71 leden bestaat. Door de landstingfullmäktige wordt een dagelijks bestuur, de landstingsstyrelsen, gekozen. Deze bestaat uit 15 leden.

Bij de laatste verkiezingen, in 2018, was de zetelverdeling in de landstingsfullmäktige:

Zie de categorie Örebro län van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.