Blekinge län

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blekinge län
Provincie in Zweden Vlag van Zweden
Kaart van Blekinge län
Coördinaten 56°17'NB, 15°7'OL
Algemeen
Oppervlakte 2941 km²
Inwoners
(2022)
158.470 (54/km²)
Hoofdstad Karlskrona
Kaart van Blekinge län
Gemeenten in de provincie
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Blekinge län, provincie Blekinge, is een län, een provincie in het zuiden van Zweden. Het grenst aan de provincies Skåne län, Kronobergs län en Kalmar län en ligt aan de Oostzee. De provincie valt samen met het landschap Blekinge. De hoofdstad is Karlskrona.

Blekinge län is met 2941 km² de kleinste provincie van Zweden en beslaat 0,7% van de totale oppervlakte van het land en had volgens het Statistiska Centralbyrån 158.470 inwoners op 31 december 2022. Het was daarmee de provincie met het op twee na kleinste aantal inwoners, na Gotlands län en Jämtlands län.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Blekinge län heeft, zoals alle Zweedse provincies, een meerduidig bestuur. De landshövding vertegenwoordigt binnen de provincie de landelijke overheid. Deze heeft een eigen ambtelijk apparaat, de länsstyrelse. Daarnaast bestaat de landsting, feitelijk een eigen orgaan naast het län, dat een democratisch bestuur, de landstingsfullmäktige, heeft dat om de vier jaar wordt gekozen.

Landshövding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van gouverneurs van Blekinge län voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ulrica Messing is sinds september 2021 de vertegenwoordiger van de rijksoverheid in Blekinge län, een politica van de Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti. Ze was eerder van 1996 tot 2006 minister onder premier Göran Persson.

Landsting[bewerken | brontekst bewerken]

De Landsting, formeel Blekinge läns landsting, wordt bestuurd door de landstingsfullmäktige. Deze telt 57 leden die een dagelijks bestuur kiezen, de landstingsstyrelsen. Blekinge heeft een coalitie bestaande uit Moderaterna, Centrumpartij, Liberalerna en Christendemocraten.

Bij de laatste verkiezingen, in 2018, was de zetelverdeling in de regionfullmäktige:

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er liggen in Blekinge län de volgende gemeenten:

Zie de categorie Blekinge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.