Uppsala län

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uppsala län
Provincie in Zweden Vlag van Zweden
Uppland vapen.svg
Kaart van Uppsala län
Algemeen
Oppervlakte 6989 km²
Inwoners (2011) 336.533 (48/km²)
Hoofdstad Uppsala
Gemeenten in de provincie
Gemeenten in de provincie
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Uppsala län is een provincie in het oosten van Zweden. Ze grenst aan de provincies Stockholms län, Södermanlands län, Västmanlands län en Gävleborgs län, en ligt aan de Botnische Golf.

De hoofdstad is Uppsala. De oppervlakte bedraagt 6989 km², wat 1,7% van de totale oppervlakte van het land is. Er woonden in 2005 304.367 inwoners.

Gemeenten[bewerken]

In Uppsala län liggen de volgende gemeenten:

Bestuur[bewerken]

Uppsala län heeft zoals alle Zweedse provincies een meerduidig bestuur. Binnen de provincie vertegenwoordigd de landshövding de landelijke overheid. Deze heeft een eigen ambtelijk apparaat, de länsstyrelse. Daarnaast bestaat de landsting, dat feitelijk een eigen orgaan is naast het län, en dat een democratische bestuur, de landstingsfullmäktige, heeft dat om de vier jaar wordt gekozen.

Landshövding[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gouverneur van Uppsala län voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het paleis in Uppsala, nu onder meer residentie van de landshövding

De vertegenwoordiger van de rijksoverheid in Uppsala län is sinds 12 april 2010 Peter Egardt, die eerder werkzaam was in hoge ambtelijke functies.

Landsting[bewerken]

De Landsting, formeel Uppsala län landsting, wordt bestuurd door de landstingsfullmäktige die sinds 1991 uit 71 leden bestaat. Door de landstingfullmäktige wordt een dagelijks bestuur, de landstingsstyrelsen, gekozen. Hierin heeft de meerderheid, bestaande uit Moderaterna, Christendemocraten, Centrum en Folkparti, 8 leden en de oppositie 7 leden.

Bij de laatste verkiezingen, in 2010, was de zetelverdeling in de landstingsfullmäktige: