Göran Persson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Göran Persson
Göran Persson.jpg
Geboren 20 januari 1949
Vingåker
Politieke partij Sociaaldemocraten
Handtekening Handtekening
31e premier van Zweden
Aangetreden 22 maart 1996
Einde termijn 6 oktober 2006
Monarch Karel XVI Gustaaf
Voorganger Ingvar Carlsson
Opvolger Fredrik Reinfeldt
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Hans Göran Persson (Vingåker (Södermanland), 20 januari 1949) is een Zweeds politicus. Hij was leider van de sociaaldemocratische partij SAP en sinds 1996 premier van zijn land. Bij de verkiezingen van zondag 17 september 2006 verloor Persson de meerderheid aan de conservatieve oppositie. Hij werd als premier opgevolgd door Fredrik Reinfeldt.

Achtergrond[bewerken]

Persson werd geboren in een arbeidersgezin. Op jonge leeftijd wilde hij graag priester worden, maar hij ging medicijnen studeren aan de hogeschool van Örebro, maar hij maakte zijn studie niet af. Hij sloot zich vervolgens aan bij de Zweedse Sociaaldemocratische Jeugdliga (SSU) en bij de Zweedse Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (SAP). Van 1972 tot 1975 was hij lid van het bestuur van de SSU.

Naast zijn lidmaatschap van de SAP is Göran Persson ook lid van de Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund (Zweeds Christelijk Sociaaldemocratisch Verbond, onderdeel van de SAP).

Politieke carrière[bewerken]

Van 1979 tot 1984 was hij lid van de Rijksdag en van 1984 tot 1989 van de gemeenteraad van het kleine plaatsje Katrineholm.

In 1989 werd Persson minister van Onderwijs in het kabinet van Ingvar Carlsson, tot de verkiezingen van 1991, waarbij de Sociaaldemocraten een groot verlies leden.

Persson was van 1989 tot 1991 minister van Onderwijs. In 1991 keerde hij in de Rijksdag terug. Van 1994 tot 1996 was hij minister van Financiën. In de negentig leed Zweden erg onder de recessie die Zweden die jaren trof, en er waren veel werklozen daardoor. Bij de parlementsverkiezingen van 1994 werd minister-president Carl Bildt afgestraft voor zijn beleid. De Sociaaldemocraten wonnen de verkiezingen, met 45% van de stemmen.

Göran Persson (in het midden) met de Amerikaanse president George W. Bush en de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi voor het kasteel Gunnebo Slott, Göteborg, 14 juni 2001.

Premierschap[bewerken]

In 1994 werd Persson minister van Financiën in het nieuwe kabinet, dat weer onder leiding stond van premier Ingvar Carlsson. Carlsson zou in 1996 opstappen als premier, en er waren verschillende kandidaten om hem op te volgen, zoals de vicepremier Mona Sahlin en Göran Persson. Persson werd gekozen tot de nieuwe premier, en volgde Ingvar Carlsson op 21 maart 1996 op als premier.

Bij de parlementsverkiezingen van 1998 verloor de SAP fors, maar bleef de grootste partij. Met de steun van enkele linkse partijen kon de regering aanblijven. Persson besloot twee weken na de verkiezingen zijn kabinet veranderd moest worden. Acht minister werden vervangen.

In 2000 groeide de Zweedse economie sterk, met 4%. De werkloosheid daalde tot het laagste niveau in jaren. Maar de Sociaaldemocraten konden hiervan niet profiteren. In de opiniepeilingen daalde de steun voor de partij. De andere linkse partijen konden hiervan profiteren, met hun anti-Europese gedachten.

Bij de parlementsverkiezingen van 2002 won de SAP veel zetels. Persson besloot door te gaan met een minderheidsregering, in plaats van een coalitie, ondanks eerdere oproepen van partijen die de SAP steunen om een grote coalitie te vormen.

Toen de SAP de parlementsverkiezingen van 2006 verloor, verklaarde Persson dat hij zal opstappen als partijleider, tijdens het partijcongres in maart 2007. Hij werd toen opgevolgd door Mona Sahlin.

Persson is nu al tien jaar minister-president, en hiermee is hij nummer twee van de langst regerende premiers van Zweden, na Tage Erlander, die 23 jaar premier was. Persson staat bekend om zijn strakke, soms wat autoritaire regeerstijl. Zo bereidde hij speeches voor zonder zijn staf. In de periode van zijn premierschap heeft Persson verschillende gebeurtenissen meegemaakt waar Zweden door werd getroffen, zoals de Moord op Anna Lindh op 10 september 2003, tsunami op 26 september 2004, en de cartoonrel van 2006, wat leidde tot grote protesten tegen Scandinaviërs en wat uiteindelijk leidde tot het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken Laila Freivalds.

Buitenlands beleid[bewerken]

In 1998 lag Göran Persson aan de basis van de International Holocaust Remembrance Alliance.

Perssons buitenlandse beleid kan worden gezien als rechts binnen de SAP. Zo steunde Persson de Oorlog in Afghanistan in 2001. Maar hij gaf echter geen steun voor de Irakoorlog van 2003, omdat het niet door de Verenigde Naties werd gesteund.

Gezondheidsproblemen[bewerken]

In september 2003 werd Persson opgenomen vanwege Artrose. Hij moest onder het mes, en hij kwam op een wachtlijst te staan, waardoor hij pas in juni 2004 geopereerd werd. Voor de operatie slikte hij veel pijnstillers, en moest hij vele bezoeken afzeggen vanwege de pijn.

Privéleven[bewerken]

Op 6 december 2003 trouwde hij met Anitra Steen, die zijn derde vrouw is. Zij is de huidige directeur van de Zweedse staatsslijterij Systembolaget. Zijn eerste vrouw heette Gunnel Claesson. Ze trouwde in 1978 en ze kregen twee dochters. In 1995 scheidde ze, en op 10 maart 1995 hertrouwde Persson met Annika Barthine, waarvan hij in december 2002 scheidde.

In 2004 kochten Persson en Steen een landbouwgrond met een oppervlakte van 190 hectare, genaamd Övre Torp in Södermanland. In 2006 hebben ze er een huis laten bouwen.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Ingvar Carlsson
Premier van Zweden
1996-2006
Opvolger:
Fredrik Reinfeldt