Škoda Roomster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Škoda Roomster
Skoda Roomster Facelift.JPG
Bedrijf Volkswagen Group
Vlag van Duitsland Duitsland
Merk Škoda
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Type Roomster
Productiejaren 2006 - 2015
Klasse Ludospace
Koetswerkstijl

5-deur stationwagen

Afmetingen (LxBxH) 4,205 x 1,684 x 1,607 m
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Škoda Roomster is een model personenauto van het Tsjechische merk Škoda die werd geproduceerd tussen 2006 en 2015. In het woord Roomster zijn de begrippen room (ruimte) en roadster (een type sportwagen) geassocieerd. Ruimte en sportiviteit is wat het model beoogt uit te stralen.

Ontwerp[bewerken]

Omdat het type van meet af bedoeld is als personenauto wil de fabrikant dat het gezien wordt als een kleine MPV, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Opel Meriva. Maar het doet ook denken aan voor personenvervoer geschikt gemaakte bestelwagens als de Citroën Berlingo. Opvallend zijn de grote ramen achter.

De Roomster is de eerste Škoda die sinds de overname van het merk door Volkswagen geheel nieuw ontworpen is, al wordt er gebruikgemaakt van componenten van de Škoda Fabia en de Škoda Octavia. De productie vindt plaats in de Škodafabriek in Kvasiny.

Cabine[bewerken]

De wagen heeft twee zitrijen, de achterste rij met drie stoelen, waarvan die in het midden erg smal is (verhouding 40-20-40). Als deze wordt weggenomen resteren achter twee volwaardige zitplaatsen die instelbaar zijn. Alle versies hebben 5 portieren. De bagageruimte heeft een geheel vlakke vloer, ook wanneer de tweede zitrij verwijderd is. De wagen wordt op vier uitrustingsniveaus geleverd. De uitrusting is relatief compleet, het afwerkingsniveau sober.

Motoren[bewerken]

De motoren zijn afgeleid van Volkswagentypes. Bij de benzineversies vinden we aan de basis een 1,2 liter driecilinder in-lijn van 47 kW, en daarboven 1,4 en 1,6 liter viercilinders van 63 kW, resp. 77 kW. De 1,6 liter is ook verkrijgbaar met een zestraps Tiptronic automaat. Bij de dieselversies vinden we twee driecilinder 1.4 TDI motoren, één van 51 kW en één van 59 kW. Daarboven is een viercilinder 1.9 TDI verkrijgbaar met 77 kW vermogen.

Škoda Praktik[bewerken]

Een Škoda Praktik bij een Škoda Dealer in Boedapest

Sinds april 2007 is er een bestelauto op basis van de Roomster op de markt: de Škoda Praktik. De Praktik is een maatje kleiner dan een Caddy en zal in Nederland niet op de markt worden gebracht. De Škoda Praktik vervangt de Škoda Fabia Praktik als bestelauto.

Externe links[bewerken]