28 Days Later...

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 28 Days Later)
28 Days Later...
28 Days Later...
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Danny Boyle
Producent Andrew Macdonald
Scenario Alex Garland
Hoofdrollen Cillian Murphy
Naomie Harris
Christopher Eccleston
Megan Burns
Brendan Gleeson
Muziek John Murphy
Montage Chris Gill
Cinematografie Anthony Dod Mantle
Productiebedrijf DNA Films
UK Film Council
Distributie Fox Searchlight Pictures
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 1 november 2002
Vlag van België 16 april 2003
Vlag van Nederland 28 mei 2003
Genre Horror
Speelduur 113 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 8 miljoen[1]
Opbrengst US$ 82,7 miljoen
Gewonnen prijzen 9
Overige nominaties 27
Vervolg 28 Weeks Later... (2007)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

28 Days Later... is een Britse horrorfilm uit 2002 onder regie van Danny Boyle. Alex Garland schreef het verhaal. De film had een budget van £5.000.000,-. In het eigen Verenigd Koninkrijk bracht 28 Days Later... £6.100.000 op,-, in de Verenigde Staten $45.000.000,- (ondanks een kleine release) en wereldwijd $82.700.000,-.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Een laboratorium aan de Universiteit van Cambridge test producten op dieren. Drie activisten van het Animal Liberation Front willen deze bevrijden. Ze breken op een nacht in en treffen er wilde chimpansees aan die martelingen ondergaan tijdens experimenten. Een onderzoeker probeert de activisten tegen te houden en waarschuwt ze dat de chimpansees geïnfecteerd zijn met een virus genaamd 'Woede'. Hierdoor zijn ze extreem gewelddadig. De activisten weigeren de man te geloven en laten een chimpansee vrij. Deze bijt een van de activisten in de nek en infecteert haar zodoende ook. Niet veel later worden de andere activisten en de onderzoeker ook besmet.

28 dagen later[bewerken | brontekst bewerken]

Achtentwintig dagen later wordt Jim, een Ierse koerier, wakker in een verlaten ziekenhuis in Londen. Als hij het ziekenhuis verkent, ontdekt hij dat hij de enige aanwezige is. Ook op straat is niemand te bekennen. De straten zien er verschrikkelijk uit, er is duidelijk iets ergs gebeurd.

Jim gaat een kerk binnen en treft een hoop lijken aan. Toch blijkt niet iedereen dood te zijn. Een priester valt hem aan, waardoor Jim gedwongen is zichzelf te verdedigen. Hij rent de straat op en wordt hier door meerdere geïnfecteerden aangevallen. Hij wordt gered door twee gemaskerde personen. Zij blazen een tankstation op, waardoor de geïnfecteerden om het leven komen. De twee nemen Jim mee naar een verlaten sectie van de London Underground, en stellen zich voor als Mark en Selena.

Mark en Selena leggen Jim uit dat een virus van mensen gruwelijke moordenaars maakt en dat ze nu moeten moorden om zelf in leven te blijven. Als je gebeten wordt door de geïnfecteerden of als je in contact komt met hun bloed, verander je zelf ook. Bijna iedereen is inmiddels dood en er is niets of niemand wat de mensen nog kan beschermen.

Jims huis[bewerken | brontekst bewerken]

De gechoqueerde Jim wil naar het huis van zijn ouders. Mark en Selena waarschuwen hem om niet te gaan. Ze zeggen dat het te gevaarlijk is en hij waarschijnlijk zal omkomen als hij gaat. Jim is echter vastberaden. Aangezien Mark en Selena hem niet willen achterlaten, gaan ze met hem mee. Eenmaal bij Jim thuis ontdekt hij dat zijn ouders zelfmoord hebben gepleegd. In een brief maken ze duidelijk dat ze dachten dat de wereld ten einde was en dat Jim niet meer uit zijn coma zou ontwaken.

Aangezien het te laat is om terug te gaan, brengen ze de nacht door bij Jim thuis. 's Nachts wordt Jim aangevallen door zijn geïnfecteerde buren. Mark en Selena zijn op tijd om hem te redden. Mark is echter gebeten. Selena twijfelt geen seconde en vermoordt Mark met haar kapmes. Jim wordt bang van haar, maar Selena vertelt hem dat een mens zelf erg snel in een geïnfecteerde verandert nadat ze gebeten zijn en ze wanhopig is om te overleven.

Frank en Hannah[bewerken | brontekst bewerken]

Jim en Selena gaan weer op stap en zien in de verte een kamer in een flatgebouw waar kerstlichten knipperen. Ze gaan hiernaartoe. Eerst moeten ze een muur van winkelwagens beklimmen om bij de trappen te komen. Op de trap slaat de vermoeidheid bij Jim toe. Hij heeft weinig gegeten en het enige wat hij gegeten heeft is suiker. Selena wil hem eten geven, tot ze weer worden aangevallen door geïnfecteerden. Ze vluchten de trappen op. Jim kan Selena niet bijhouden en wordt nu bijna overmeesterd door de geïnfecteerden. Hij wordt net op tijd gered door een gemaskerde man, die de geïnfecteerden vermoordt.

De man is Frank, de vader van een tienermeisje, Hannah. Ze zijn blij Jim en Selena te zien, aangezien ze al in weken met niemand gesproken hebben. De volgende morgen realiseren ze zich dat ze niet kunnen blijven. Het eten raakt op en de elektriciteit werkt niet meer. Frank heeft een radio waarmee hij kan luisteren naar een oproep van soldaten waarin wordt uitgelegd dat er een legerbasis is waar de overlevenden veilig zullen zijn. Na een bezoek aan een supermarkt gaan ze daar proberen te komen. Onderweg raakt Selena gehecht aan Frank en Hannah en ze is niet meer zo bot als ze eerder was.

De soldaten[bewerken | brontekst bewerken]

Als ze aankomen op de plek waar ze naartoe gestuurd werden, blijkt die compleet verlaten. Frank wordt boos en koelt af in een schuurtje. Een kraai laat bloed van een geïnfecteerde in zijn oog vallen. Frank begint zich vreemd te gedragen, waardoor Hannah begint te schreeuwen. Selena schreeuwt tegen Jim dat ze hem moet vermoorden. Op het moment dat Jim Frank wil neerslaan, wordt Frank door een groep soldaten doodgeschoten.

Hoewel Hannah nog in shock is, brengen de soldaten de drie overlevenden mee naar een enorme villa die inmiddels omgevormd is tot een legerkamp. De leider is majoor Henry West. Terwijl de soldaten het land verdedigen, wordt het Jim, Selena en Hannah makkelijk gemaakt. Selena is in rouw om Frank en zoent Jim.

Als Jim na een ongemakkelijk avondmaal spreekt met Henry, ontdekt hij dat Henry zijn suïcidale en rebelse soldaten seksuele toegang heeft gegeven tot welke vrouw dan ook om ze zo hoop te geven. Henry kan ze niet laten gaan en zegt dat de soldaten in staat zijn om de vrouwen te verkrachten. Jim twijfelt geen moment en haast zich naar Selena en Hannah om hen daar weg te halen. Jim wordt bewusteloos geslagen door een soldaat als hij probeert te vluchten met Selena en Hannah. Als hij ontwaakt, krijgt hij nog een kans om mee te doen, maar als hij weigert wordt hij opgesloten in de kelder, samen met sergeant Farrell, die de vrouwen ook probeerde te redden.

In de kelder onthult Farrell dat de plaag alleen plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk en dat de buitenwereld wacht totdat iedereen uitsterft. Niet veel later worden de mannen meegenomen naar de bossen, vlak bij de villa. Ze staan op het punt te worden vermoord, als een van de soldaten klaagt dat hij de mannen wil vermoorden met een bajonet. De andere soldaat vindt dit onzin en schiet de sergeant neer. De soldaten raken in een gevecht en Jim slaat op de vlucht.

Wraak[bewerken | brontekst bewerken]

Ondertussen, in de villa, staan Selena en Hannah op het punt om verkracht te worden. Selena geeft Hannah valiumpillen om de verkrachting voor haar minder verschrikkelijk te maken. Als ze zelf ook pillen wil slikken, wordt ze tegengehouden door een van de soldaten. Hij is pissig geworden, maar net als hij haar wil slaan, gaat het luchtalarm af. Jim is namelijk teruggekomen en overmeestert de soldaten door ze op een gruwelijke wijze te vermoorden. Ook laat hij geïnfecteerden los in de villa, zodat zij soldaten kunnen vermoorden. Als Jim een van de laatste soldaten vermoordt, denkt Selena dat hij ook besmet is omdat hij zich zo agressief gedraagt. Ze pakt haar kapmes, maar als ze hem aankijkt beseft ze dat hij niet is geïnfecteerd. Ze laat haar kapmes vallen en begint hem te zoenen. Niet veel later komt Hannah binnen en gooit een fles stuk op Jim, omdat ze dacht dat Jim Selena aan het bijten was. Als ze proberen te vluchten treffen ze West aan in een taxi. West schiet Jim in de maag. Hannah gaat de taxi in en rijdt deze naar de plek waar een geïnfecteerde staat. West wordt op bloederige wijze afgeslacht. Hierna vluchten Selena, Hannah en de gewonde Jim weg van de villa.

28 dagen later[bewerken | brontekst bewerken]

Opnieuw gaan er achtentwintig dagen voorbij. Ze wonen nu in de bergen van Cumbria. Net als Jim wakker wordt, lokt de groep de aandacht van de piloten in een straaljager door via doeken een enorme "hello" te vormen. Ze zijn gered.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Murphy, Cillian Cillian Murphy Jim
Harris, Naomie Naomie Harris Selena
Burns, Megan Megan Burns Hannah
Gleeson, Brendan Brendan Gleeson Frank
Eccleston, Christopher Christopher Eccleston Majoor Henry West
Huntley, Noah Noah Huntley Mark
McQuarrie, Stuart Stuart McQuarrie Sergeant Farrell

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames vonden plaats in onder meer Londen. In de film zijn de Westminster Bridge, Piccadilly Circus, Guards Parade en Oxford Street duidelijk te zien. Omdat de stad verlaten zou zijn, werden de straten afgezet. Meestal werden de scènes vroeg in de morgen opgenomen om de mensen niet te hinderen. Alles moest daarom snel gebeuren.

Het filmen vond plaats vóór de terroristische aanslagen op 11 september 2001. De flyers van vermiste personen in de film komen overeen met een groot aantal van degenen die na de aanslagen zijn verspreid in New York.

Alternatief Einde[bewerken | brontekst bewerken]

De dvd van de film geeft de mogelijkheid een alternatief einde te zien:

  • Als Selena, Hannah en de gewonde Jim ontsnappen, brengen Selena en Hannah hem naar een verlaten ziekenhuis. Als ze de hoop hebben opgegeven, laten ze hem achter. Jim wordt later wakker in datzelfde ziekenhuis.

De geïnfecteerden[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de film ook wordt beschreven als een zombiefilm, komen er in de klassieke zin van de term geen zombies in voor. De besmette moordenaars zijn namelijk geen ondode zombies, maar levende mensen die zijn doorgedraaid door het virus.

De geïnfecteerden eten geen gangbaar voedsel. Waardoor dit komt, wordt niet uitgelegd. Waarschijnlijk komt dit doordat ze door hun woede niet de moeite nemen om 'normaal voedsel' te consumeren. Als ze gedurende een lange periode niet eten, sterven ze. De geïnfecteerden communiceren niet met elkaar, hoewel ze hier wel toe in staat zijn.

Een persoon wordt snel geïnfecteerd. Als een geïnfecteerde een mens bijt of op bepaalde plekken bloedt, is de besmetting binnen seconden duidelijk zichtbaar. Ook dieren kunnen worden besmet.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Het vervolg 28 Weeks Later... (2007) speelt zich enkele weken na de gebeurtenissen in het eerst deel af. De acteurs uit 28 Days Later keren hierin niet terug.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het vliegtuig in de film vloog van Blackpool naar locatie.
  • Het ziekenhuis in de film is geen set. Het is een bestaand ziekenhuis dat alleen doordeweeks open is. De film werd hier in het weekend opgenomen.
  • Het gebouw waar Frank en Hannah woonden, was onteigend en is niet veel later gesloopt.
  • De politie sloot de weg af gedurende een paar minuten, zodat deze kon gebruikt worden voor de film.
  • Christopher Eccleston en andere acteurs deden mee aan een trainingsprogramma om te leren hoe echte soldaten leven.
  • De rol van Jim werd aangeboden aan Leonardo DiCaprio.
  • De rol van Selena werd aangeboden aan Tilda Swinton.
  • De rol van Majoor Henry West werd aangeboden aan Robert Carlyle, die later de hoofdrol in 28 Weeks Later... zou spelen.
  • Ewan McGregor was de eerste keuze om Jim te spelen.
  • Danny Boyle zocht aantrekkelijke dames om de wegen in Londen af te zetten zodat hij kon filmen. Hij wilde juist aantrekkelijke vrouwen zodat de chauffeurs beter zouden meewerken.