300-309

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 300-309 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 4e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Na een periode van rust van enkele decennia, vaardigt Diocletianus vanaf 302 weer wetten tegen het christendom uit. In 303 wordt het christendom officieel verboden. De jaren van 303 tot 310 vormen de laatste maar ook zwaarste periode van christenvervolgingen in het Romeinse Rijk.

In 305 treedt keizer Diocletianus af, en beweegt zijn medekeizer Maximianus ertoe hetzelfde te doen. Galerius en Constantius Chlorus promoveren van caesar tot augustus, en Severus II en Maximinus II als nieuws caesars.

Bij de dood van Constantius in 306 vervalt het rijk echter tot burgeroorlog. Galerius benoemt eerst Severus, dan Licinius tot augustus, met Constantijn als caesar, maar in Rome grijpt Maxentius de macht, terwijl ook Constantijn door zijn troepen tot keizer wordt uitgeroepen. Diocletianus, Maximianus en Galerius bevestigen Galerius' keuze voor Licinius in de keizersconferentie van Carnuntum, maar Maxentius blijft weigeren zijn claim op te geven. Ook Domitius Alexander wordt door zijn troepen tot keizer uitgeroepen, maar door Maxentius verslagen.

301[bewerken]

304[bewerken]

Heersers[bewerken]

Romeinse Rijk[bewerken]

Azië[bewerken]

Religie[bewerken]