A.C.A.B.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ACAB in graffiti

A.C.A.B. is de afkorting van de Engelse slogan All Cop(per)s Are Bastards (vertaald: Alle politieagenten zijn klootzakken). In plaats van de afkorting wordt ook wel de code 1312 gebruikt, naar de positie van de letters van de afkorting in het alfabet.

De slogan en afkorting worden gebruikt in jongerensubculturen zoals voetbalhooligans, punks, skinheads en anarchisten. Daarnaast komen ze voor in tatoeages van gevangenen, in graffiti, op posters en T-shirts en in namen van muziekgroepen en hun werken, waaronder DJ Paul Elstak[1] en 4 Skins.[2]

Om onder rechtsvervolging uit te komen worden alternatieve betekenissen gegeven aan de afkorting. Een in 2009 gearresteerde Groninger verklaarde dat zijn ACAB-tatoeage stond voor Acht Cola, Acht Bier.[3] In het Engelse taalgebied wordt ook de uitleg Always Carry A Bible genoemd (Draag altijd een bijbel bij je).

Op 4 januari 2011 kregen drie Ajax-supporters een boete opgelegd voor het dragen van een T-shirt met de opdruk 1312. De rechter accepteerde hun verklaring niet dat de code staat voor 13 december.[4] Een week later bepaalde de Hoge Raad in een andere zaak dat het gerechtshof in Den Haag beter moet onderzoeken of de afkorting wel zodanig bekend is in Nederland dat er een veroordeling voor kan worden uitgesproken.[5] Bij arrest van 13 mei 2011 is de verdachte door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken.

Het Hof heeft overwogen dat ten tijde van het feit (2007) de beledigende betekenis van ACAB niet algemeen bekend was. Het enkele feit dat de verdachte en de betreffende verbalisant die wel kenden, maakt de afkorting nog niet tot een belediging.[6]

Zie de categorie ACAB (All Cops Are Bastards) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.