AD-Oliebollentest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oliebollen van Richard Visser uit Rotterdam die de test het vaakst gewonnen heeft
Bakker Jan Pieter Duin is derde geworden met de oliebollentest van 2015. Reden voor het college van Tiel hem te benoemen tot ambassadeur van de gemeente.

De AD-Oliebollentest is een sinds 1993 jaarlijks door het Algemeen Dagblad gehouden onderzoek naar de bakkerij of gebakkraam met de beste oliebollen van Nederland. Hiervoor halen redacteuren steekproefsgewijs een aantal porties oliebollen (altijd met krenten en/of rozijnen) bij verkooppunten in geheel Nederland.

De oliebollen worden vervolgens op de avond van de dag van aankoop beoordeeld door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) samengesteld consumentenpanel van tien personen. Na het ophalen en beoordelen van de gekochte waar, doet het dagblad over meerdere pagina's verslag van wat er aangetroffen werd.

Richtlijnen[bewerken]

De panelleden zijn mensen die van oliebollen houden en zijn geselecteerd op smaakvermogen. Ze proeven 'blind' (zonder te weten waar welke bol vandaan komt) en in verschillende volgordes. Het panel oordeelt over onder meer het aantal krenten en rozijnen, de hoeveelheid, kwaliteit bakvet, luchtigheid en klef- plakkerig- en zoetheid. Een bakkerijtechnoloog bekijkt de vaktechnische aspecten van de bollen. Het door de Raad voor Certificatie gecertificeerde LabCo onderzoekt het vetpercentage. Tot veertien procent wordt als acceptabel gezien. Het kijkt ook naar het gehalte di- en polymere triglyceriden (DPTG), een afvalstof die ontstaat door het veelvuldig en/of langdurig verhitten van olie. Is dit boven de zestien procent, dan is het schadelijk voor de gezondheid en is de beoordeling direct een nul.

(Oud-)winnaars[bewerken]

Richard Visser's Gebakkraam op de hoek van de Heemraadssingel en de Vierambachtsstraat in Rotterdam (2011)
- Bakkerij Rud. Venekamp - Amsterdam
- Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
  • 1998 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
  • 1997 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
  • 1996 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
  • 1995 - Ron's Oliebollenkraam - Dordrecht
  • 1994 - Ron's Oliebollenkraam - Dordrecht

Zie ook[bewerken]