AD-Oliebollentest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oliebollen van Richard Visser uit Rotterdam, die de test het vaakst gewonnen heeft

De AD-Oliebollentest is een sinds 1993 jaarlijks door het Algemeen Dagblad (AD) gehouden onderzoek naar de bakkerij of gebakkraam met de beste oliebollen van Nederland.

AD-redacteuren halen steekproefsgewijs oliebollen (altijd met krenten en/of rozijnen) op bij verkooppunten in geheel Nederland. In de Randstad worden echter relatief meer adressen aangedaan, omdat daar meer AD-lezers wonen. De oliebollen worden die avond beoordeeld door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) samengesteld consumentenpanel. Het dagblad doet over meerdere pagina's verslag van de resultaten.

Geschiedenis[bewerken]

In het begin beperkte de test zich tot die van enkele gebakkramen in Rotterdam. De chef van het AD-bedrijfsrestaurant fungeerde als de eerste keurmeester. Naderhand begonnen warme bakkers zich op te geven als deelnemer. Lange tijd werden alleen de warme bakkers van te voren ingelicht over wanneer de bollen werden opgehaald. Als reden gaf het AD hiervoor aan dat in de periode dat de bollen getest gaan worden de warme bakkers nog bezig zijn met het bereiden van speculaas en gebak.[1] In 2017 werden alle bedrijven die zich voor de test hadden aangemeld van te voren gewaarschuwd wanneer de bollen werden opgehaald. Daarnaast konden lezers een oliebollenverkoper aandragen. Deze werden niet van tevoren gewaarschuwd.

De panelleden zijn mensen die van oliebollen houden en zijn geselecteerd op smaakvermogen. In het tv-praatprogramma van Eva Jinek van 21 december 2017 kwam naar voren dat niet het testpanel, maar de journalisten van het AD de teksten bij de testuitslagen schreven. In het programma bleek dat het testinstituut alleen cijfers van 3-4 tot 8-8,5 gaf. In de AD-uitslagenlijst kwamen echter tot dan lagere en hogere cijfers naar voren.[2] AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegde bij Jinek toe dat in het vervolg een drie het laagste cijfer zou zijn.[3] Uiteindelijk werden er echter in 2017 in het AD geen punten uitgedeeld. De winnaar daarentegen kreeg bij de huldiging een tien voor zijn oliebollen.

In 2017 werd tevens besloten dat de deelnemers - naar de woorden van Nijenhuis - niet meer zouden worden "afgezeken".[3] Zo kwamen in de resultaten namelijk omschrijvingen voor als: "zou zo een schoenzool smaken?",[3] "Vogelvoer", "Lijkt nog het meest op een plastic speeltje voor de hond" en "een oliebol in de categorie: eet en sterf".[4]

Werden in 2016 nog 160 zaken getest met evenveel uitslagen, in 2017 werden alleen nog de resultaten van de beste 75 oliebollen genoemd.[1]

Richtlijnen[bewerken]

De panelleden proeven 'blind' (zonder te weten waar welke bol vandaan komt) en in verschillende volgordes. Het panel oordeelt over onder meer het aantal krenten en rozijnen, de hoeveelheid, kwaliteit bakvet, luchtigheid en klef-, plakkerig- en zoetheid. Een bakkerijtechnoloog bekijkt de vaktechnische aspecten van de bollen. Het door de Raad voor Certificatie gecertificeerde LabCo onderzoekt het vetpercentage. Tot veertien procent wordt als acceptabel gezien. Het kijkt ook naar het gehalte di- en polymere triglyceriden (DPTG), een afvalstof die ontstaat door het veelvuldig en/of langdurig verhitten van olie. Is dit boven de zestien procent, dan is het schadelijk voor de gezondheid en is de beoordeling direct laag. Alleen degenen die als hoogste eindigen, worden vaker getest.

Test 2017[bewerken]

In 2017 haalden drie personen individueel van 7 tot en met 23 november per adres vijftien oliebollen met rozijnen en krenten op, maar zonder poedersuiker. Direct na het ophalen werden de bollen verpakt in een daarvoor bestemd kratje en voorzien van een codenummer. In het kratje lagen ze in een bakblik voor cupcakes, waardoor ze de mogelijkheid kregen om uit te wasemen. De bollen konden niet rollen. Aan het eind van de middag werden ze overhandigd aan het CSO. 's Avonds werden de bollen door twee panels van elk twintig personen koud geproefd, nog steeds zonder poedersuiker. De panelleden mochten niet met elkaar overleggen. Per panellid werd per monster een halve oliebol geproefd en van elk adres werden twee bollen in een vriezer bewaard. Op elke avondsessie werden tien tot twaalf afhaalpunten gekeurd. Bij de top-tien werden nog eens twee keer bollen gekocht, die deze keer 's middags al geproefd werden door dezelfde panelleden.[5] Bij de derde keer werd niet vooraf bekendgemaakt wanneer ze opgehaald zouden worden en werden - voor het eerst - gekocht door een 'mysteryguest'.[6] De bollen van de beste tien adressen zouden in dit jaar volgens het AD honderd keer geproefd zijn. Het uiteindelijke eindcijfer van het CSO had tot drie cijfers achter de komma. Bij een gelijk eindcijfer was de regel dat de eindwaardering afgerond zou worden tot één cijfer achter de komma. Zou ook dit hetzelfde zijn, dan was de afspraak dat de laagste prijs de doorslag zou geven. Zou ook daar geen verschil in zijn, dan kreeg de bol met het hoogste gewicht de voorkeur.[5] Een laboratorium testte de bollen verder nog op vetpercentage.

Winnaars[bewerken]

Richard Visser's Gebakkraam in Rotterdam (2011)
 • 2017 - Bakkerij Klootwijk - Rotterdam
 • 2016 - Meesterbakker Voskamp - Spijkenisse
 • 2015 - Meesterbakker Voskamp - Spijkenisse
 • 2014 - Bakkerij Brokking - IJsselstein
 • 2013 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2012 - Willy en Inge Olink - Maarssen
 • 2011 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2010 - Meesterbakker Voskamp - Spijkenisse
 • 2009 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2008 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2007 - Bakkerij Van Maanen - Katwijk aan Zee
 • 2006 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2005 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2004 - Verwijk's gebakkraam - Gouda
 • 2003 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 2002 - Ron's Oliebollenkraam - Dordrecht
 • 2001 - Bakkerij Van Maanen - Katwijk aan Zee
 • 2000 - Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 1999 - Gedeelde eerste plaats:
- Bakkerij Rud. Venekamp - Amsterdam
- Richard Visser's Gebakkraam - Rotterdam
 • 1998 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
 • 1997 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
 • 1996 - Bakkerij Steevens - ... (Limburg, meerdere vestigingen)
 • 1995 - Ron's Oliebollenkraam - Dordrecht
 • 1994 - Ron's Oliebollenkraam - Dordrecht

Zie ook[bewerken]