A Dangerous Method

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A Dangerous Method
A Dangerous Method
Regie David Cronenberg
Producent Jeremy Thomas
Scenario Christopher Hampton
Hoofdrollen Viggo Mortensen
Michael Fassbender
Keira Knightley
Vincent Cassel
Muziek Howard Shore
Montage Ronald Sanders
Cinematografie Peter Suschitzky
Distributie Universal Pictures
Lionsgate
Sony Pictures Classics
Première 2 september 2011
Filmfestival van Venetië
Genre Historisch drama
Speelduur 94 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Canada Canada
Budget € 15.000.000,-
Gewonnen prijzen 17
Overige nominaties 17
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Dangerous Method is een historische dramafilm uit 2011, geregisseerd door David Cronenberg, met Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley en Vincent Cassel in de hoofdrollen. Het scenario is een bewerking door de schrijver Christopher Hampton van zijn toneelstuk The Talking Cure (2002), gebaseerd op het non-fictieboek van John Kerr, A Most Dangerous Method (1993).

Deze film was de derde opeenvolgende samenwerking tussen Cronenberg en Mortensen (na A History of Violence en Eastern Promises). Het is tevens de derde film van Cronenberg in samenwerking met de Britse filmproducent Jeremy Thomas, nadat ze samen William Burroughs' bewerking van Naked Lunch en J.G. Ballards bewerking van Crash maakten. A Dangerous Method was een Duits/Canadese coproductie. De film liep in première op het Filmfestival van Venetië en draaide ook op het Internationaal filmfestival van Toronto in 2011.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog, en beschrijft de soms woelige relatie tussen enkele grondleggers van de psychoanalyse Carl Gustav Jung, zijn leermeester Sigmund Freud, en Sabina Spielrein, de niet steeds evenwichtige maar mooie en verstandige vrouw die tussen hen komt te staan. Ze is eerst patiënte en vervolgens daarbij ook assistente van Jung. Jung en Spielrein hebben seks, waaronder SM waarbij Jung Spielrein op haar verzoek billenkoek geeft. Jung ontkent dit echter tegenover Freud.

Twistpunten rond de hoofdzakelijk seksuele verklaringen, de moeilijkheden rond overdracht en tegenoverdracht en Jungs kritieken op de freudiaanse visie komen aan de orde.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Keira Knightley als Sabina Spielrein

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd geproduceerd door de Britse Recorded Picture Company, in samenwerking met het Duitse Lago Film en het Canadese Prospero Film.[2] Bijkomende sponsoring werd ontvangen van Medienboard Berlin-Brandenburg, MFG Baden-Württemberg, Filmstiftung NRW, het Duitse Federale "Film Board and Film Fund", Ontario Media Development Corp en Millbrook Pictures.[3]

Christoph Waltz was oorspronkelijk voorzien in de rol van Sigmund Freud, maar werd vervangen door Viggo Mortensen door agenderingsproblemen.[4] In het begin overwoog men Christian Bale in de rol van Carl Jung, maar ook hij trok zich terug wegens agenderingsproblemen.[5] En ten slotte was in het scenario de rol van Sabina Spielrein eerst voorzien voor Julia Roberts.[6]

De opnames liepen van 26 mei tot 24 juli 2010.[3]

Uitgifte[bewerken | brontekst bewerken]

In het Duitstalig gebied wordt de film door Universal Pictures uitgebracht en in Groot-Brittannië door Lionsgate.[7] Sony Pictures Classics kondigde aan de film te zullen verdelen in de Verenigde Staten.[8] In Europa kwam de film op de markt in november 2011, na zijn wereldpremière op het Filmfestival van Venetië. De Amerikaanse première vond plaats in december 2011, op het filmfestival van Telluride in Colorado.[bron?]

Onthaal[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 december 2011 rapporteerde de review-website Rotten Tomatoes dat 80% van de (93) critici positief waren geweest.[9]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Toekenningsjaar Prijs Categorie Genomineerde Uitslag
2011 National Board of Review Awards[10] Spotlight Award Michael Fassbender (Ook voor Shame, Jane Eyre, en X-Men: First Class)
Satellite Awards Beste bijrol Viggo Mortensen
Los Angeles Film Critics Association Awards Best Actor Michael Fassbender (Ook voor Shame, Jane Eyre, en X-Men: First Class)
2012 Golden Globe Awards[11] Beste bijrol – Film Viggo Mortensen
London Critics' Circle Film Awards[12] Brits Acteur van het jaar Michael Fassbender (Ook voor Shame)
Central Ohio Film Critics Association Awards[13] Acteur van het jaar Michael Fassbender (Ook voor Shame, Jane Eyre, en X-Men: First Class)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "TIFF 2011: U2, Brad Pitt, George Clooney Films Featured At 2011 Toronto International Film Festival", 26 juli 2011. Gearchiveerd op 8 december 2011. Geraadpleegd op 25 augustus 2011.
  2. Meza, Ed, 'Dangerous' turn for Millbrook. Variety (1 juli 2010). Geraadpleegd op 16 januari 2011.
  3. a b A Dangerous Method. Screenbase. Screen International. Geraadpleegd op 16 januari 2011.
  4. Adler, Tim, Sigmund Freud Gets Cast: Christoph Waltz's Loss Is Viggo Mortensen's Gain. Deadline.com. Mail.com Media (9 maart 2010). Geraadpleegd op 16 januari 2011.
  5. Stern, Marlow, David Cronenberg on 'A Dangerous Method,' Robert Pattinson's Acting, and S&M With Keira Knightley. The Daily Beast (20 oktober 2011). Geraadpleegd op 21 november 2011.
  6. Knightley's Dark Role Was Made For Roberts. WENN (24 november 2011). Geraadpleegd op 3 december 2011.
  7. Lodderhose, Diana, Lionsgate U.K. picks up 'Method,' 'Coriolanus'. Variety (16 mei 2010). Geraadpleegd op 16 januari 2011.
  8. Sony Classics Picks Up David Cronenberg's 'A Dangerous Method'. The Contenders (17 juni 2011). Gearchiveerd op 7 juli 2011. Geraadpleegd op 17 juni 2011.
  9. A Dangerous Method - Rotten Tomatoes. Rotten Tomatoes. Geraadpleegd op 31 december 2011.
  10. "National Board of Review Announces 2011 Awards; HUGO Takes Top Prize". WeAreMovieGeeks.com. Geraadpleegd op 7 december 2011.
  11. "69th Annual Golden Globe Awards — Full List Of Nominees". HollywoodLife.com. Geraadpleegd op 2011-12-15.
  12. "32nd London Critics' Circle Film Awards nominations announced". The Critics' Circle. Geraadpleegd op 2011-12-31.
  13. "Central Ohio Film Critics Nominations". COFCA

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]