A prayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A prayer
Componist Frank Bridge
Gecomponeerd voor koor, orkest
Andere aanduiding H.140
Compositiedatum 1916-1918
Première januari 1919
Duur 18 minuten
Vorige werk H.139: Lento
Volgende werk H.141: Drie variaties op Cadet Rousselle
Oeuvre Oeuvre van Frank Bridge
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

'A prayer' is een compositie van Frank Bridge.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat de pacifist Bridge geraakt was door de Eerste Wereldoorlog, zie zijn Klaaglied voor Catherine, begon de componist aan een groter werk om zijn afschuw kenbaar te maken aan de wereld. Hij begon aan een toonzetting van een bewerkte “A prayer that the will of God be done" uit The imitiation of Christ (boek 3, hoofdstuk 15) van Thomas a Kempis. Om een uitvoering te garanderen moest hij zich voor wat betreft complexiteit enigszins inhouden, de grote delen van de beroepsbevolking werd immers naar het front gezonden. Het werk is dan ook zo geschreven dat amateurkoren en –orkesten het werk kunnen uitvoeren. Toch zag ook Bridge in dat het onwaarschijnlijk was dat het werk gedurende de oorlogstijd zou worden uitgevoerd, de Britten waren uitermate fel op alles wat maar richting desertie wees. Bridge liet het werk dan ook liggen, maar rondde het werk in oktober 1918 af. De eerste uitvoering kwam tot stand onder leiding van de componist zelf op januari 1919 in de Royal Albert Hall.

Muziek[bewerken]

Het is het enige werk dat Bridge schreef voor de combinatie koor met orkest. De muziek wordt ingedeeld in zijn middenperiode, maar om het gevoel van oorlogsellende te benadrukken kent het werk enige dissonanten, die dan schril afsteken bij de overige muziek.

Tempi: Andante moderatoallegro moderato – poco allargando – piu lento e largamente – a tempo moderato – poco animato – tempo I – tranquillo – a tempo I – tempo I ma tranquillo

Orkestratie[bewerken]

Er is ook een versie voor koor, orgel en strijkisntrumenten

Discografie[bewerken]