Aalstermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aalstermolen
Aalstermolen (2009)
Basisgegevens
Plaats Aalst
Bouwjaar 1904 / 1936
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,70 m.
Functie malen van graan
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  38186
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Aalstermolen is een ronde stenen molen in Aalst (gemeente Waalre), in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Het is een beltmolen die in gebruik is geweest als korenmolen en die in 1904 is gebouwd. De reden daartoe was dat de plaatselijke boeren niet meer naar de Genneper Watermolen hoefden te gaan, wat een moeizaam transport betekende omdat het een zandweg was..

In het bezit van een particulier, werd de molen in 1934 verkocht aan een investeringsmaatschappij in onroerend goed. In 1936 brandde de molen uit, maar werd onmiddellijk herbouwd. De roeden, de as en het kruiwerk waren afkomstig van de gesloopte Molen van Boom, die zich te Maasniel bevond. De wieken werden voorzien van het stroomlijnsysteem-Van Bussel, als eerste in Nederland. In 1986 werd dit vervangen door het Oudhollands wiekenkruis, wat niet de originele situatie was. In 1955 kwam de molen weer in particulier bezit. De nieuwe eigenaar was de molenaarsfamilie Van Stekelenburg. Het duurde echter niet lang of de molen werd buiten bedrijf gesteld waarop het verval intrad. In 1986 werd de molen gerestaureerd, maar in 2001 werd ze opnieuw buiten werking gesteld.

In 2017 werd toch besloten over te gaan tot restauratie, waarbij het Van Bussels-systeem weer opnieuw aangebracht werd. Op 12 december 2017 overleed de eigenaar Ferdi van Stekelenburg. Deze molenaarsfamilie (ook zijn vader) heeft lang de molen in beheer gehad. In 2018 zijn winkel, woonhuis, molen en tuin van eigenaar veranderd.

Zie de categorie Aalstermolen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.