Aankondiging aan de herders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aankondiging aan de herders van Govert Flinck (1639), Louvre

De aankondiging aan de herders wordt beschreven in de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, waar een engel de geboorte van Jezus aankondigt, aan een groep herders. Dit verhaal is een inspiratiebron voor tal van kunstvoorstellingen en kerstliederen.

Bijbelverhaal[bewerken]

In het Evangelie volgens Lucas, vers 8-15 hoofdstuk 2, wordt beschreven, dat in de omgeving van Bethlehem, een groep herders hun kudde schapen aan het hoeden waren, toen plots een engel verscheen, met het goede nieuws voor iedereen : "Vandaag in de stad van David, is jullie redder geboren, hij is de Messias, de Heer."

De Engel werd vervoegd door een Groot hemels leger, dat God prees met de woorden : "Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft". De herders gingen meteen op weg en vonden Maria, Jozef en het kind aan zoals het was voorspeld. Wat volgt is de aanbidding der herders.

Theologische interpretatie[bewerken]

Het valt op dat de aankondiging eerst aan de herders, de laagste in de sociale rang, wordt gedaan en daarna aan de drie koningen.

De zin "vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft", zorgt voor controverse. Voor de een kiest God voor een specifieke groep, voor anderen sluit God niemand uit.

Kunstvoorstellingen[bewerken]

psalters en getijdenboeken[bewerken]

Schilderijen[bewerken]

Muziek[bewerken]

Kerstliederen[bewerken]

Film[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]