Naar inhoud springen

Aardschildpadden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 7 jul 2017 om 03:59. (Fix parameters)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Aardschildpadden
Spenglers aardschildpad (Geoemyda spengleri)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Familie:Geoemydidae
Geslacht
Geoemyda
Gray, 1834
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aardschildpadden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Aardschildpadden[1] (Geoemyda) zijn een geslacht van schildpadden uit de familie Geoemydidae.[2] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1834.

Er zijn tegenwoordig twee soorten, veel andere soorten schildpadden behoorden vroeger wel tot dit geslacht, maar nu niet meer. Ook bij de huidige soorten is de status echter niet altijd duidelijk. De soort Vijayachelys silvatica werd bijvoorbeeld tot voor kort (2007) tot Geoemyda gerekend. Ook de Sulawesi aardschildpad (Leucocephalon yuwonoi) wordt door sommige biologen nog steeds tot dit geslacht gerekend. Ook enkele andere geslachten van schildpadden worden met aardschildpadden aangeduid.

Aardschildpadden zijn bodembewonend en zijn afhankelijk van oppervlaktewateren maar kunnen ook wat verder van het water worden aangetroffen. De schildpadden komen voor in delen van Azië, de verspreidingsgebieden overlappen elkaar niet.

Taxonomie

Geslacht Geoemyda

Bronvermelding