Aardvlooien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aardvlooien
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Chrysomelidae (Bladkevers)
Onderfamilie:Galerucinae
Tribus
Alticini
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Blauwe bietenaardvlo
Larve van de koolzaadaardvlo
Blauwe bietenaardvlo
Vraatschade op een koolblad door de Gestreepte graanaardvlo
Vraatschade op wilde rucola door de grote gestreepte aardvlo

Aardvlooien zijn bladkevers, die behoren tot de tribus Alticini. Het zijn kleine tot zeer kleine kevers (meestal niet groter dan 5 mm), die meestal grote sprongen kunnen maken als ze verstoord worden, dankzij een veermechanisme (de "metafemorale veer") in de sterk ontwikkelde dij van de achterste poten. Vandaar de naam aardvlo. Er zijn echter ook aardvlooien, zoals de stokroosaardvlo (Podagrica fuscicornis), die geen sterk ontwikkelde dij hebben en dus geen grote sprongen kunnen maken.

Aardvlooien zijn planteneters, die zich voeden met de wortels, bladeren en stengels en zelden met de bloemen van bepaalde planten. Vooral de bladeren van jonge plantjes worden aangevreten en vertonen vensters en later gaatjes.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voorbeelden:

Phyllotreta-soorten op suikerbieten[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de zomer worden boven in de grond de eitjes gelegd. Na het uitkomen vreten de larven aan de plantenwortels van de bieten, zonder echt schade te veroorzaken. De kever overwintert in het volwassen stadium en geeft het volgende jaar de schade. Als de luchttemperatuur 18oC is, komen ze tevoorschijn. De aantasting treedt vooral op onder droge omstandigheden. Bij suikerbieten van half april tot begin juli.

Distelaardvlo[bewerken | brontekst bewerken]

De volwassen kevers van de distelaardvlo vliegen van mei tot september. De larven ontwikkelen zich in de bladeren van de waardplanten. Ze overwinteren meestal in het derde larvale (laatste) stadium. De verpopping vindt plaats in het voorjaar. De volwassen kevers voeden zich ook met de bladeren van de waardplanten en leggen de eitjes.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende soorten aardvlooien komen in Nederland voor:

Wikipedia links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zie voor beschrijvingen in de andere talen Alticini.
Zie de categorie Alticini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.