Alticini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alticini
Longitarsus melanocephalus (Geer, 1775)
Longitarsus melanocephalus (Geer, 1775)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Chrysomelidae (Bladhaantjes)
Onderfamilie:Galerucinae
Tribus
Alticini
Newman, 1834
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alticini op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Alticini (aardvlooien of vlokevers) is een geslachtengroep van kevers uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). Oorspronkelijk was ze taxonomisch ingedeeld als een onderfamilie (Alticinae), maar nu behoort ze zelf tot de onderfamilie Galerucinae.

Het zijn kleine tot zeer kleine kevers (meestal niet groter dan 5 mm), die grote sprongen kunnen maken als ze verstoord worden, dankzij een apart veermechanisme (de "metafemorale veer") in het sterk ontwikkeld bovenste lid van de achterste poten. De dekschilden hebben meestal een metaalglans en zijn bruin tot blauw-zwart.

Deze geslachtengroep telt ongeveer 500 geslachten en 4000 tot 8000 soorten. Ze komt over de hele wereld voor, maar vooral in de tropische gebieden van Zuid-Amerika, Afrika en Azië.[1]

De kevers zijn planteneters en voeden zich op de bladeren en stengels en zelden op de bloemen van welbepaalde planten. Naargelang de soort die ze verkiezen, kunnen ze schadelijk zijn (bijvoorbeeld kevers die zich voeden op groenten uit de kruisbloemenfamilie) of nuttig als ze zich voeden op onkruidgewassen.