Abaddon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verbeelding van Abaddon (links) vechtend tegen de christenen.

Abaddon is een demon of duivel. Hij is de heerser over het dodenrijk. Hij wordt in de Bijbel (Nieuwe Testament, De Openbaring van Johannes 9:11.) de engel des afgronds genoemd. Zijn Hebreeuwse naam is אבדון (Avadon), wat 'verderf' of 'vernietiging' betekent. Zijn Griekse naam is Apollyon. Hij wordt ook wel de engel-prins van de hel genoemd.

In het Oude Testament betekent Abaddon het dodenrijk.

Een andere uitleg[bewerken]

Een andere uitleg is dat we in Openbaring 20:1-3 dezelfde engel tegenkomen als die in Openbaring 9:1,2, die de sleutel van de afgrond heeft. Het is juist deze engel die Satan in de afgrond gooit en hem bindt voor 1000 jaren. Dat zou betekenen dat deze krachtige en machtige engel een engel van God is.

Daarnaast zouden de sprinkhanen uit openbaring niet tegen christenen strijden, maar juist tegen diegenen die het zegel van God niet op hun voorhoofd hebben (Openbaring 9:4).

Deze uitleg is specifiek toe te schrijven aan Jehova's getuigen en verscheen voor het eerst in het boek "Then is Finished the Mystery of God" (1969). Zij geloven dan ook dat Abaddon niemand minder is dan Jezus Christus zelf die optreedt als oordeelvoltrekker of vernietiger. Dat hij de autoriteit heeft over de afgrond blijkt volgens hen uit Lukas 8:31.