Abigail en Brittany Hensel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Abigail Loraine Hensel en Brittany Lee Hensel (Carver county, 7 maart 1990) zijn een dicefalische (tweehoofdige) Siamese tweeling. Brittany is de linker tweeling en Abigail is de rechter tweeling. Zij hebben twee wervelkolommen die vast zitten aan het bekken. Zij hebben twee magen, vier longen en bij hun geboorte drie armen (de derde arm, die was gesitueerd tussen hun hoofden, was onderontwikkeld en daardoor onbruikbaar, deze is geamputeerd in de vroege kinderjaren).

Abigail en Brittany Hensels ouders zijn Patty en Mike Hensel, respectievelijk verpleegkundige en timmerman/hovenier. Toen de tweeling werd geboren, besloten de ouders hen niet te laten scheiden. Daar zij vele lichamelijke functies delen zou een scheidingsoperatie zeer riskant zijn en zij zouden zonder enige twijfel in een rolstoel belanden. De ouders hebben geen spijt van hun beslissing, de tweeling zelf heeft de wens geuit niet te willen worden gescheiden.

Beide meisjes beheersen één deel van hun niet gescheiden lichaam, zo ook met de coördinatie, zij lopen en rennen op een normale manier. Ze hebben hobby's, doen aan sport o.a. volleybal, basketbal, zwemmen, fietsen en zingen. Op hun twaalfde jaar ondergingen zij een operatie aan het Gillette Children's Specialty Healthcare om de aandoening scoliose te behandelen en hierdoor hun ruggenwervels te corrigeren alsmede de borstkas te vergroten waardoor toekomstige ademhalingsmoeilijkheden worden voorkomen.

De beide zenuwstelsels zijn aan elkaar verbonden en gedeeltelijk gedeeld, wat hen in staat stelt om activiteiten te coördineren zoals rennen en piano spelen. Elke tweeling schrijft met haar eigen hand, zij gebruiken regelmatig de computer en typen dan normaal met twee handen, één aan beide zijden van het toetsenbord.

Ondanks het feit dat zij hun lichaam delen, hebben beide meisjes verschillende smaken waar het gaat om eten en kleding. Een naaister past hun kleding aan, zodat ze twee aparte kragen hebben, dit om hun individualiteit te benadrukken.

De tweeling heeft een jongere broer, genaamd Dakota en een jongere zuster, genaamd Morgan. Zij studeren aan een protestantse privéschool en zijn afgestudeerd in 2008.

Zij verschenen in de documentaire 'Joined for Life' (verbonden voor het leven) op Discovery Channel in april 1996 en september 1998, toen zij respectievelijk zes en acht jaar oud waren. Zij verschenen ook in de talkshow van Oprah Winfrey op 8 april en 29 april 1996. In september 1998 waren zij te zien in het magazine 'life' met als kop op de cover The Hensels' Summer. In 2003, op 11-jarige leeftijd, werd opnieuw een artikel, in Time, aan hen besteed om hun verhaal te actualiseren.

Zij verschenen eveneens in een documentaire op The Learning Channel op 17 december 2006, die is gefilmd rond om hun 16e verjaardag. In deze documentaire komen onderwerpen als puberteit, het behalen van een rijbewijs en uitgaan aan de orde.

Organen[bewerken]

De meeste van Abigail en Brittany's gedeelde organen zijn gesitueerd onder hun middel.

Externe links[bewerken]

Video on YouTube[bewerken]