Beluister (info)

Acda en De Munnik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Acda en de munnik)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Acda en De Munnik
Thomas Acda (links) en Paul de Munnik (rechts), 2012
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1989 – 2017, 2020, 2023-
Oorsprong Vlag van Nederland Amsterdam
Genre(s) Nederlandstalig
Pop
Label(s) Universal Music Group
Verwante acts De Poema's, Prins, de Munnik & den Tex, The Streamers
Leden
Zanger Thomas Acda
Zanger Paul de Munnik
Gitaar David Middelhoff
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Acda en De Munnik is een Nederlands cabaret- en muziekduo bestaande uit Thomas Acda en Paul de Munnik. De teksten gaan voornamelijk over de liefde, vriendschap, de dood en het leven. De groep heeft de harmonische zang tussen beide artiesten tot handelsmerk verheven. Samen met Van Dik Hout vormden Acda en De Munnik de formatie De Poema's. In 2014 kondigden ze aan tafel bij De Wereld Draait Door aan te stoppen. Op 30 maart 2015 hielden ze hun laatste concert in het Koninklijk Theater Carré. Op 23 maart 2023 kondigen ze aan weer samen verder muziek te maken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opkomst: 1989–1995[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas Acda (6 maart 1967) en Paul de Munnik (30 september 1970) ontmoetten elkaar in 1989 voor het eerst op de Kleinkunstacademie te Amsterdam. In de kelder van het gebouw aan de Keizersgracht maken ze voor het eerst samen muziek. Twee jaar later maken ze samen een ingewikkeld theaterprogramma getiteld: Waarom zweeg Sam?. In 1993 maken ze samen een afstudeerproductie: Spectacle Coupé. Hiermee winnen ze de Pisuisse-prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent.

Doorbraak: 1995–2002[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 maken ze samen een theaterprogramma, Zwerf'on. David Middelhoff staat het duo muzikaal bij op de gitaar. De show doet het goed en in 1997 brengen ze een eerste cd uit genaamd Acda en De Munnik, deels gevuld met liedjes uit het theaterprogramma.

Bij hun volgende theaterprogramma, Life is what happens to you while you're busy making other plans - John Lennon wordt ook een album gemaakt, Naar huis, en de eerste single van dat album, "Niet of nooit geweest", wordt de eerste hitsingle van de band. Het is dé grote zomerhit van 1998 en bereikt de tweede positie in zowel de Nederlandse Top 40 als de Mega Top 100. Dit is de enige grote hit van Acda en De Munnik. Desondanks zijn ze een van de meest succesvolle Nederlandse bands als het gaat om albumverkoop. Van dit album behalen ook "Laat me slapen" en "Het regent zonnestralen" nog enig succes.

Na dit succes gaat de band ook optredens geven waarin niet cabaret maar muziek de hoofdmoot vormt. In 1999 wordt een livealbum, Op voorraad uitgebracht. Het duo gaat vervolgens weer het theater in, met het programma It's only cabaret but I like it, en hierop volgt het album Hier zijn. Van dit album komt het hitje "De kapitein deel II", en ook "Verkeerd verbonden" wordt nog uitgebracht.

In 2001 wordt nog de cd Live met het Metropole Orkest uitgebracht met het Metropole Orkest, en een jaar later komt een bundeling uit van de drie eerdere theaterprogramma's onder de naam Trilogie.

Ren Lenny ren: 2002–2007[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het volgende album, Groeten uit Maaiveld werd een andere formule gekozen: het album werd uitgebracht zonder dat er een theaterprogramma bij werd gemaakt. De singles "Ren Lenny ren" en "Groeten uit Maaiveld" hiervan werden redelijk succesvol. De band toert rond met muziek.

Acda en De Munnik maakt een muzikaal uitstapje door samen met Van Dik Hout de band De Poema's te vormen. Ze brengen hiermee een album, getiteld Best of De Poema's, uit waar de hits "Mijn houten hart" en "Zij maakt het verschil" vanaf komen.

Na dit avontuur maakt het duo toch weer een theatershow, ditmaal een onvervalste rockopera, genaamd Ren Lenny ren. Tevens brengen ze een nieuw album uit, Liedjes van Lenny. Het album is een stukje harder dan hun eerdere werken, en moet hierom een hoop kritiek verduren.

In 2005 wordt een verzamelalbum uitgebracht: Adem (dat voortvloeit uit de naam van de band: Acda en de Munnik). Acda en De Munnik toeren nog een tijdje, maar werken in 2006 tijdelijk los van elkaar. Paul de Munnik brengt nog een album Op weg naar huis uit met Kees Prins en JP den Tex en trekt met hun liedjesprogramma langs de Nederlandse theaters.

Herstart: 2007–2013[bewerken | brontekst bewerken]

Na de tijdelijke pauze hebben Acda en De Munnik in 2007 een contract getekend bij Universal Music. Op 9 november 2007 verscheen de single "Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer". Dit is een nieuw lied met een ouderwetse 'Acda en De Munnik'-sound. Op 23 november verscheen het nieuwe album van Thomas Acda en Paul de Munnik, getiteld Nachtmuziek. Ook op dit album worden Thomas Acda en Paul de Munnik begeleid door hun vaste band bestaande uit David Middelhoff, Dave van Beek en JB Meijers. Nachtmuziek is, vergeleken met voorgaand werk, anders qua stemming. Persoonlijke problemen van met name Thomas Acda lijken de plaat te hebben beïnvloed. De heren kondigden zelf al aan dat het een 'donker' en persoonlijk album zou zijn, maar de 'hoop zou domineren'. In 2007 startten ze ook een nieuwe theatertour onder de titel 'Acda en De Munnik spelen', met liedjes van Nachtmuziek. In deze voorstelling wordt niet alleen muziek gespeeld, maar ook wat cabaret. Het duo werd bij deze voorstelling wederom begeleid door David Middelhoff, op gitaar en basgitaar.

In 2009 komen Acda en De Munnik weer met nieuw werk. Er verschijnt een single, genaamd "Ik blijf jouw leven lang bij mij", in september van dat jaar. Een maand later zal het nieuwe album Jouw leven lang bij mij in de winkels liggen. De heren beloven dat de somberheid van Nachtmuziek definitief voorbij is en dat de vertrouwde sound zo goed als terug zal komen. De eerste single van het album, "Ik blijf jouw leven lang bij mij", klinkt anders dan gebruikelijk, aangezien Ken Stringfellow deze gemixt heeft. In januari 2010 beginnen de heren met hun nieuwe theatertour 'ODE' met in 2011 een vervolg onder de titel 'ODE II'. Woorden van een ander is de nieuwe single van de band die in de nieuwe theatershow wordt gespeeld.

In april 2011 wordt de nieuwe cd opgenomen in The Sun Studio in Memphis waar ook de grote hits van Elvis en Johnny Cash zijn opgenomen. Hiervoor maken ze elke dag een radiodagboek in de Roodshow op NPO Radio 2 en houden ze de fans op de hoogte via Twitter.

Eind 2011 mogen Nick & Simon de Symphonica in Rosso-concerten geven, en Acda en de Munnik is daar een van de gasten. In plaats van eigen nummers te spelen besluiten de jongens een partnerruil te doen. Thomas neemt met Nick het nummer "Sterker nu dan ooit" op en Paul met Simon het nummer "Kijk me na". De nummers komen eind augustus op de eerste en tweede plaats van de Single Top 100 binnen, en beide nummers behalen de zevende plaats in de Top 40 en de eerste in de Single top 100. Beide nummers staan ook op het volgende album van Acda en de Munnik.

In het theaterseizoen 2011–2012 komen Acda en de Munnik weer terug in het theater met een nieuwe show: 't Heerst. In ‘’t Heerst’ worden twee vrienden op hun reis door Amerika overvallen door een apocalyptische storm. Als de wind is gaan liggen, blijken de mannen terechtgekomen te zijn in een decor van een stilstaande storm. Terwijl ze wachten op hulp, ontspinnen zich scènes, diepere gesprekken en alles wat de heren kunnen verzinnen om de tijd te verdrijven, natuurlijk afgewisseld met prachtige liedjes. Paul en Thomas worden live bijgestaan door (bas)gitarist David Middelhoff, bandlid van het eerste uur. Tegelijk met de start van deze tournee verscheen in maart het gelijknamige album van het duo.

Mijlpaal en einde: 2013–2015[bewerken | brontekst bewerken]

Op maandag 3 juni wordt bekend dat Acda en de Munnik de Radio 2 Mijlpaalprijs ontvangen voor hun betekenis in de Nederlandse popmuziek. De prijs wordt uitgereikt op 8 september op het speciale Mijlpaalconcert, waarbij luisteraars en fans via de site een speciale setlijst kunnen samenstellen. Tijdens het concert zijn naast de vaste band ook gastartiesten aanwezig: oud-bandlid Diederik van Vleuten speelt mee als toetsenist, een deel van Van Dik Hout speelt samen met Acda en de Munnik twee nummers van De Poema's en de Mijlpaalprijs wordt uitgereikt door Guus Meeuwis.

Op 7 augustus 2013 gaat de nieuwe single "Draaien" in première op NPO Radio 2. Twee dagen later is de single verkrijgbaar via iTunes. Op 13 september verschijnt het verzamelalbum Alle Singles, met daarop alle singles van Acda en de Munnik en De Poema's. "Draaien" is een exclusieve bonustrack.

Op 4 maart 2014 maken Acda en de Munnik in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend te stoppen als duo, na het houden van een laatste afscheidstournee in seizoen 2014-2015. Reden hiervoor is dat ze van mening zijn dat ze met hun laatste theaterprogramma 't Heerst' iets hebben neergezet wat ze niet snel meer zullen overtreffen; daarnaast willen ze meer tijd maken voor andere projecten. Onder de noemer '...NAAM...' gingen ze samen met hun vaste band nog eenmaal langs de theaters trekken met een dwarsdoorsnede van hun repertoire. Deze tournee eindigde op 30 maart 2015 in Koninklijk Theater Carré.

Op 21 januari 2016 trad het duo toch nog één keer op tijdens De Vrienden van Amstel LIVE!. Paul de Munnik zei dat dit echt eenmalig was, omdat ze nog geen afscheid hadden genomen van het publiek van De Vrienden van Amstel live, waar ze veel plezier mee hadden.

Op zaterdag 14 oktober 2017 trad het duo op bij de herdenkingsdienst van burgemeester Eberhard van der Laan.

In 2020 traden Acda en De Munnik met verschillende andere Nederlandse artiesten op in de Nederlandse muziekvoorstelling 'Vrienden van Amstel LIVE'.

In 2021 brachten beide heren samen met Maan en Typhoon de single 'Als ik je weer zie' uit, niet als Acda en de Munnik, maar met hun afzonderlijke namen. De single werd bekroond met een gouden plaat.

Herstart: 2023[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 23 maart 2023 maakten Thomas Acda en Paul de Munnik tijdens een uitzending op Qmusic bekend dat ze opnieuw als duo muziek gingen maken. De aankondiging ging gepaard met de release van de single "Morgen wordt fantastisch".[1]

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Naast Thomas Acda en Paul de Munnik maakt David Middelhoff al vanaf het eerste album in 1997 vast deel uit van de band. Drummer Kasper van Kooten en toetsenist Diederik van Vleuten speelden mee op de eerste 4 albums. Sinds 2002 zijn zij vervangen door gitarist/toetsenist JB Meijers en drummer Dave van Beek. Angelo de Rijke werd tijdens de Ode II-tour toegevoegd als gitarist.

Thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Veel nummers van Acda en de Munnik spelen zich af in Amsterdam, of gaan zelfs over de stad. Voorbeelden zijn "De Stad Amsterdam" en "Amsterdam (hij die slentert)". "Als het vuur gedoofd is" en "Vondelpark vannacht" spelen zich deels af in het Vondelpark. "Eerste Helmersstraat" is een straat nabij het Vondelpark. Ook in andere nummers is het duidelijk dat het (waarschijnlijk) over Amsterdam gaat, zo speelt "Dag Esmee" zich af op de Wallen en "In gedachten" langs grachten. Heel bijzonder gaat "Kop van Zuid" juist over een wijk van Rotterdam.

Mensen van vroeger[bewerken | brontekst bewerken]

Een behoorlijk aantal nummers gaat over oude liefdes en voormalige vrienden. Zo gaat "Andere maan" over voormalige vrienden en "Kees" over een overleden persoon. Op het debuutalbum staan veel van deze nummers: "Henk" en waarschijnlijk "Lopen tot de zon komt" gaan over een oude liefde. "Halve zinnen", "Jaren ver van hier" en "Jij hoort bij mij" gaan (waarschijnlijk) zelfs over een oude onuitgesproken liefde. In de meeste gevallen zijn deze nummers melancholisch.

Zwerven[bewerken | brontekst bewerken]

Ook zwerven is een terugkerend thema voor Acda en de Munnik. De eerste theatershow gaat er voor een deel over, en ook een aantal nummers spreken van zwerven, weglopen of rondslenteren, zoals "Lopen tot de zon komt", "Zwerf'on", "Vandaag ben ik gaan lopen" en "Amsterdam (hij die slentert)".

Terugkerende personages[bewerken | brontekst bewerken]

Herman is de hoofdpersoon in de nummers "Als het vuur gedoofd is" en "Het regent zonnestralen", en komt aan zijn einde in de sketch "Voicemail", die ook op het album "Jouw leven lang bij mij" staat. In het nummer "Vandaag gedaan" wordt ook indirect naar Herman verwezen: "Ik zag hem terug zoals ik al jarenlang bezong, pagina 18 onderaan.". Dit is een verwijzing naar "Het regent zonnestralen": "Herman leest wel honderd keer de krant, het staat er echt: pagina 18 zwartomrand.".

Aan Lenny, vooral bekend van de hit "Ren Lenny Ren" zijn ook een album Liedjes van Lenny en een theatershow "Ren Lenny Ren" gewijd.

Cabaretprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1996-1998: Zwerf'on[2]
 • 1998: Op Voorraad
 • 1998-1999: Deel II: Life is what happens to you while you're busy making other plans
 • 2000-2001: Deel III: It's only cabaret, but I like it
 • 2002: Trilogie
 • 2003: Groeten Uit Maaiveld
 • 2004: Work in Progress
 • 2004-2005: Ren Lenny Ren
 • 2006: Op Voorraad III, Jaren ver van hier
 • 2007-2009: Acda en de Munnik spelen
 • 2010: Ode
 • 2011: Ode II
 • 2012-2013: ‘t Heerst
 • 2014-2015: NAAM (afscheidstournee)

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2023: AEDM de Reünie

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[3]
Acda en De Munnik 1997 08-03-1997 1(4wk) 124
Zwerf on 1997 - - -
Naar huis 1998 12-09-1998 1(4wk) 59
Live in de Orangerie 1999 - - - Livealbum
Op voorraad 1999 02-10-1999 4 47
Hier zijn 2000 11-11-2000 2 49
Live met het Metropole Orkest 2001 14-07-2001 14 15 met het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker /
Livealbum
Trilogie 2002 06-04-2002 7 27
Groeten uit Maaiveld 2002 30-11-2002 1(2wk) 69
Liedjes van Lenny 2004 25-09-2004 1(1wk) 26
Adem - (Het mooiste en) het beste van 2005 12-11-2005 11 22 Verzamelalbum
Nachtmuziek 23-11-2007 01-12-2007 3 34
Jouw leven lang bij mij 09-10-2009 17-10-2009 2 39
't Heerst 23-03-2012 31-03-2012 2 27 als A e/d M
Alle Singles 13-09-2013 21-09-2013 6 31 Verzamelalbum met alle singles
Adem - Het beste van 31-10-2016 05-11-2016 35 1
Their Ultimate Collection 27-08-2021 04-09-2021 50 1

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[4]
Niet of nooit geweest 1998 06-06-1998 2 22 Nr. 2 in de Mega Top 100
Laat me slapen 1998 05-09-1998 22 4 Nr. 31 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Het regent zonnestralen 1998 19-12-1998 tip3 - Nr. 40 in de Mega Top 100
Ol'55 (asfalt voor mij alleen...) 1999 30-10-1999 tip13 - Nr. 84 in de Mega Top 100
Schoolplein / Kees 2000 12-02-2000 tip5 - Nr. 53 in de Mega Top 100
De kapitein deel II 2000 21-10-2000 24 7 Nr. 16 in de Mega Top 100
Verkeerd verbonden 2001 24-02-2001 tip2 - Nr. 73 in de Mega Top 100
Brussel moeten heten 2001 - met het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker /
Nr. 98 in de Mega Top 100
Ren Lenny ren 2002 02-11-2002 17 7 Nr. 11 in de Mega Top 100
Groeten uit maaiveld 2003 22-02-2003 10 5 Nr. 7 in de Mega Top 50 / B2B Top 100
Mis ik mij 2003 02-08-2003 30 4 Nr. 51 in de Mega Top 50 / B2B Top 100 / Alarmschijf
Vandaag ben ik gaan lopen 2004 29-05-2004 40 2 Uit de film In Oranje /
Nr. 28 in de Single Top 100
't Is stil (Aan de overkant) 2004 26-06-2004 11 4 Nr. 2 in de Single Top 100
Totdat ik jou 2004 18-09-2004 36 2 Nr. 23 in de Single Top 100
(Noem me) Oud verdriet 2004 - Nr. 67 in de Single Top 100
Jaren ver van hier 2005 28-05-2005 tip5 - Nr. 19 in de Single Top 100
Waar was je dan 2006 14-01-2006 tip13 -
Dan leef ik toch nog een keer 2007 17-11-2007 21 9 Nr. 17 in de Single Top 100
Heel veel lieve mensen 2008 - Nr. 61 in de Single Top 100
Ik blijf jouw leven lang bij mij 2009 - Nr. 33 in de Single Top 100
Eva 2010 - Nr. 4 in de Single Top 100 / Goud
Woorden van een ander 2011 12-03-2011 tip2 - Nr. 8 in de Single Top 100
Voetstuk staan 2012 17-03-2012 tip3 - Nr. 18 in de Single Top 100
Draaien 2013 17-08-2013 tip3 - Nr. 93 in de Single Top 100
Morgen wordt fantastisch 2023 23-03-2023 tip28* 1

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22
Als het vuur gedoofd is - - - - 185 216 215 248 175 216 435 434 489 516 545 655 615 623 728 895 962 947 1089 1062
Dan leef ik toch nog een keer - - - - - - - - - - 1750 1534 - - - - - - - - - - - -
Dag Esmee - - - - - - - - - - - - - - - - 1847 - - - - - - -
De kapitein deel II - - - 105 212 329 388 404 362 338 681 589 666 896 779 991 778 896 1013 1068 926 968 1060 1126
Eva - - - - - - - - - - - 820 1077 1640 1807 - - - - - - - - -
Het regent zonnestralen - - - - 1061 97 60 64 31 67 61 52 60 98 87 77 63 63 82 101 108 101 102 127
Lopen tot de zon komt - - - - - - - - 184 1050 334 312 280 310 254 307 272 274 336 405 390 392 447 485
Mooi liedje - - - - 893 419 286 469 338 437 613 633 727 798 754 804 966 1079 1173 1514 1526 1590 1913 -
Niet of nooit geweest 44 40 48 36 74 87 94 150 108 93 272 243 254 447 542 479 435 486 550 667 684 669 745 880
Ren Lenny ren - - - - 415 261 228 299 231 300 569 477 530 687 605 428 446 408 365 539 533 524 521 606
Slaap zacht Elisabeth - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1990 1845 - -
Voetstuk staan - - - - - - - - - - - - - 1144 1425 1515 - - - - - - - -

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Trilogie - geknipt voor TV 2002 16-11-2002 4 12
Groeten uit Maaiveld live 2003 07-06-2003 2 11
Spelen 2009 23-05-2009 4 22
Afscheid in Carré 2015 30-05-2015 1(2wk) 110

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Acda en De Munnik.