Adam West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adam West
Adam West tijdens de 41e Emmy Awards (1989)
Adam West tijdens de 41e Emmy Awards (1989)
Algemene informatie
Volledige naam William West Anderson
Geboren 19 september 1928
Land Verenigde Staten
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Adam West, geboren als William West Anderson (Walla Walla, 19 september 1928) is een Amerikaans acteur, die bekendheid verwierf met zijn rol als Batman in de televisieserie Batman die van 1966-68 in de VS te zien was.

Biografie[bewerken]

West behaalde zijn B.A. in literatuur aan Whitman College in Walla Walla. Hij kreeg vanaf 1950 kleinere rollen in televisieseries, en kreeg in Hawaï een rol in het kinderprogramma The Kini Popo Show, waarin hij later de hoofdrol zou spelen. In 1959 speelde hij naast Paul Newman in The Young Philadelphians, zijn eerste rol in Hollywood. Daarnaast kreeg hij diverse rollen in zowel televisiefilms en -series, als in films.

Hij werd door producent William Dozier opgemerkt toen hij in een televisiereclame voor Nestlé Captain Q speelde, een spion a-la James Bond. Dozier bood hem de rol van Bruce Wayne in de serie Batman.

De rol van James Bond in Diamonds Are Forever sloeg hij af, West was van mening dat Bond door een Britse acteur moest worden gespeeld.

West zou de rest van zijn carrière last blijven houden van wat in Nederland het Swiebertje-effect wordt genoemd: hij kwam nooit meer echt los van de rol van Batman. Hij speelde hier echter op in door in veel latere films en televisieseries rollen gebaseerd op zijn eigen situatie te spelen; ofwel die van een (ietwat absurde of over the top) superheld, of een aan lager wal geraakt acteur die maar geen serieus werk kan krijgen omdat men hem zich blijft herinneren als ster van een bepaalde serie. In de Amerikaanse versie van de tekenfilmserie The Fairly OddParents bijvoorbeeld speelt Adam West de rol van Adam West, die op zijn beurt weer de rol van Catman speelt. Catman komt nooit uit zijn rol. Andere soortgelijke rollen vertolkte hij in Kim Possible, Histeria!, Goosebumps s, en Diagnosis Murder. Bovendien bleef hij buiten televisie en film om optreden als Batman.

Adam West is nu de stem van burgemeester Adam West, in de serie Family Guy. De serie zelf wijst hier niet op in de verhaallijnen, omdat het een te vanzelfsprekende grap zou zijn.

In 2012 kreeg West een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken]

Films[bewerken]

Korte projecten
  • Ride for Your Life (1995)
  • Redux Riding Hood (1997) (stem)
  • Batman: New Times (2005) (stem)

Televisie[bewerken]

Computerspel[bewerken]

  • XIII: Generaal Carrington
  • In Lego Batman 3: Beyond Gotham is Adam West een Character in Peril (personage in nood)

Externe links[bewerken]