Naar inhoud springen

Adam West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adam West
Adam West tijdens de 41e Emmy Awards (1989)
Algemene informatie
Volledige naam William West Anderson
Geboren 19 september 1928
Overleden 9 juni 2017
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1950-2017
Beroep Acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Adam West, geboren als William West Anderson (Walla Walla, 19 september 1928Los Angeles, 9 juni 2017) was een Amerikaans acteur, die bekendheid verwierf met zijn rol als Batman in de televisieserie Batman die van 1966-68 in de VS te zien was en de rol van burgemeester Adam West in Family Guy.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

West behaalde zijn B.A. in literatuur aan Whitman College in Walla Walla. Hij kreeg vanaf 1950 kleinere rollen in televisieseries, en kreeg in Hawaï een rol in het kinderprogramma The Kini Popo Show, waarin hij later de hoofdrol zou spelen. In 1959 speelde hij naast Paul Newman in The Young Philadelphians, zijn eerste rol in Hollywood. Daarnaast kreeg hij diverse rollen in zowel televisiefilms en -series, als in films.

Hij werd door producent William Dozier opgemerkt toen hij in een televisiereclame voor Nestlé Captain Q speelde, een spion a-la James Bond. Dozier bood hem de rol van Bruce Wayne in de serie Batman.

De rol van James Bond in Diamonds Are Forever sloeg hij af. West was van mening dat Bond door een Britse acteur moest worden gespeeld.

West zou de rest van zijn carrière last blijven houden van wat in Nederland het swiebertje-effect wordt genoemd: hij kwam nooit meer echt los van de rol van Batman. Hij speelde hier echter op in door in veel latere films en televisieseries rollen gebaseerd op zijn eigen situatie te spelen; ofwel die van een (ietwat absurde of over the top) superheld, of een aan lager wal geraakt acteur die maar geen serieus werk kan krijgen omdat men hem zich blijft herinneren als ster van een bepaalde serie. In de Amerikaanse versie van de tekenfilmserie The Fairly OddParents bijvoorbeeld speelt Adam West de rol van Adam West, die op zijn beurt weer de rol van Catman speelt. Catman komt nooit uit zijn rol. Andere soortgelijke rollen vertolkte hij in Kim Possible, de comedyserie The King of Queens en Diagnosis Murder. Bovendien bleef hij buiten televisie en film om optreden als Batman.

Tussen 2000 en 2016 sprak West de stem in van burgemeester Adam West in de animatieserie Family Guy. De serie zelf wijst hier in de verhaallijnen niet op, omdat het een te vanzelfsprekende grap zou zijn.

In 2012 kreeg West een ster op de Hollywood Walk of Fame.

In 2017 overleed West aan leukemie. Hij werd 88 jaar oud.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Korte projecten
  • Ride for Your Life (1995)
  • Redux Riding Hood (1997) (stem)
  • Batman: New Times (2005) (stem)

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Computerspel[bewerken | brontekst bewerken]

  • XIII: Generaal Carrington
  • In Lego Batman 3: Beyond Gotham is Adam West een Character in Peril (personage in nood)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Adam West op Wikimedia Commons.