Keith Franke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Adrian Adonis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keith Franke
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Vlag van Verenigde Staten New York
Geboortedatum 12 september 1954
Overlijdensplaats Vlag van Canada Newfoundland en Labrador
Overlijdensdatum 4 juli 1988
Lengte 1,80 m
Gewicht 135 kg
Carrière
Debuut 1974
Ringnaam Adrian Adonis
Trainer/coach Fred Atkins
Discipline Professioneel worstelen

Keith Franke (New York, 12 september 1954 - Newfoundland en Labrador, 4 juli 1988), beter bekend onder zijn worstelnaam Adrian Adonis, was een Amerikaans professioneel worstelaar.

Franke overleed op 33-jarige leeftijd door een ongeval. Samen met een aantal andere worstelaars reed hij in een busje, waarvan de bestuurder een rendier raakte.

Debuut[bewerken]

Keith Franke debuteerde in 1974 onder zijn eigen naam met als manager Fred Atkins. Later veranderde hij zijn ringnaam in "Adrian Adonis".

Carrière[bewerken]

De in New York geboren Franke, vormde een worstelduo (tag team) samen met de in Californië wonende Jesse Ventura ("The Body"), de 38e gouverneur van Minnesota, in de AWA, de American Wrestling Association. Ze noemden zichzelf de East-West-Connection, aangezien New York in het oosten van de VS ligt en Californië in het westen.

Na het verlaten van de AWA ging Keith Franke naar de WWF (World Wrestling Federation), een in die tijd opkomende en later zeer bekende worstelfederatie, later vooral bekend als de WWE en vormde daar samen met Dick Murdock de North-South-Connection.

Daarna ging hij met wisselende managers, onder anderen Jimmy Hart, "The Mouth of the South", verder als "The Adorable (schattige) Adrian Adonis". Dit kwam onder andere doordat hij zijn haar had gebleekt en hij vrouwenhoeden, rouge, oogschaduw en allerlei vrouwelijke attributen droeg als hij richting de ring liep. Ook zijn manier van lopen en praten deed hij vrouwelijk. (Vince McMahon zocht een "gay" worstelaar en Franke vervulde die rol).

Keith Franke, alias "Adrian Adonis" heeft heel wat wedstrijden gedaan in zijn korte leven. Met veel overwinningen, maar ook een aantal nederlagen.

Carrière (deel 2)[bewerken]

Eén van zijn bekendste overwinningen is die op "Uncle Elmer" (Stan Frazier, overleden 01 juli 1992). Tijdens Wrestlemania II, een groot worstelevenement uit 1986, liet Uncle Elmer, die bijna 200 kg woog, Franke alle hoeken van de ring zien (en erbuiten) maar verloor uiteindelijk toch van "Adonis".

In mei 1986 opende Franke samen met manager Jimmy Hart de "Flower Shop", een soort bloemenzaakje waarin worstelaars even hun woordje kwijt konden. Meestal worstelaars die aan dezelfde kant stonden als Franke. (Je had de 'goede' worstelaars en de 'slechteriken'.) Soms kwam een worstelaar van 'de goede kant' verhaal halen en werd de Flower Shop verbouwd.

Ook kwam Franke soms met speciale "zuurstof" uit New York naar de ring. Dit was gewoon lucht uit New York in een soort zuurstofmaskertje wat Franke symbolisch extra kracht gaf.

Hij verpeste in 1986 ook de wedstrijd tussen "mr. Wonderful" Paul Orndorff, die overgestapt was naar de "slechteriken", en Hulk Hogan, de toen regerende Wereldkampioen zwaargewicht, door als vrouw verkleed in het publiek te zitten, de ring in te gaan en Hogan met een klapstoel te slaan, wat Franke een paar flinke klappen opleverde en waardoor Hulk Hogan zijn revanche op Paul Orndorff niet kon afmaken. In het publiek waren er mensen die dachten dat Hulk Hogan een vrouw te lijf ging.

Later viel er van alles voor en verwondde de worstelaar Rowdy Roddy Piper, de schouder van Keith Franke (Adonis) met een loopkruk, waarna er op Wrestlemania 3 een Hair-to-Hair Match plaatsvond. De verliezer zijn haar zou worden 'geknipt'. Piper won de wedstrijd met hulp van Brutus "the Barber" (de kapper) Beefcake en werd wakker met een spiegel voor zijn neus waarin er grote stukken uit zijn haar waren geknipt en Franke woedend tekeer ging.

Franke werd steeds dikker en dikker (woog in het begin van zijn carrière zo'n 235 lbs), hij woog rond 1984 ongeveer 280 lb, zo'n 125 kg, tijdens Wrestlemania 2 al bijna 300 lb en later wel ruim 330 lb, zo'n 150 kg, waarna hij op het matje werd geroepen om af te vallen. Inmiddels had Franke zijn originele haarkleur weer terug (zwart) en schoor hij zichzelf later helemaal kaal.

In worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Goodnight, Irene (Sleeper hold)
  • DDT
 • Signature moves
  • Diving shoulder block
  • Knee drop

Kampioenschappen en prestaties[bewerken]

 • American Wrestling Association
 • NWA Hollywood Wrestling
  • NWA Americas Heavyweight Championship (1 keer)
  • NWA Americas Tag Team Championship (2 keer; 1 keer met Black Gordman en 1 keer met Roddy Piper)
 • Pacific Northwest Wrestling
  • NWA Pacific Northwest Tag Team Championship (1 keer met Ron Starr)
 • Pro Wrestling Illustrated
  • PWI Editor's Award (1988) tied with Bruiser Brody
 • Southwest Championship Wrestling
  • SCW Southwest Heavyweight Championship (1 keer)
  • SCW World Heavyweight Championship (1 keer)

Externe link[bewerken]