Aeropuerto San Pablo de Sevilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Luchthaven San Pablo
Sevilla airport.jpg
IATA: SVQ ICAO: LEZL
Algemene informatie
Opgericht 1915
Type publiek
Eigenaar AENA
Plaats Sevilla
Hoogte 34 m
Coördinaten 37° 25′ NB, 5° 54′ WL
Locatie in Spanje
Aeropuerto San Pablo de Sevilla
Aeropuerto San Pablo de Sevilla
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 3360 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven San Pablo (Spaans: Aeropuerto San Pablo de Sevilla) is een internationale luchthaven in Spanje. Het is het tweede vliegveld van Andalusië (na Málaga) en het belangrijkste vliegveld van Sevilla. Het ligt 9 kilometer ten oosten van Sevilla. Momenteel verwerkt Sevilla meer dan 3,5 miljoen passagiers en 6500 ton vracht. Het heeft een terminal en een startbaan. De luchthaven wordt beheerd door het Spaanse staatsbedrijf AENA.

De bouw van de luchthaven begon in 1915 en was klaar in 1919, wanneer de eerste commerciële vluchten begonnen. Aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog was het de aankomstplaats van Spaanse troepen. Tijdens de jaren 1940 was de luchthaven een goede post voor internationaal verkeer, met name naar Zuid-Afrika.

De luchthaven ligt bij de A4 (ook bekend als E05) die Sevilla met Madrid verbindt. De andere wegen vanaf het vliegveld en de stad gaan naar Jerez, Málaga, Cádiz, Huelva en naar Portugal. Ook rijden er om het half uur bussen naar het centrum van Sevilla, die stoppen bij station Santa Justa waar de treinen om de 40 minuten rijden, en verder naar de halte bij Puerta de Jerez. De bussen rijden van 05.15 tot 00.15 uur.[1]

Incidenten en ongevallen[bewerken]

Externe links[bewerken]