Station Sevilla-Santa Justa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Sevilla-Santa Justa   
Station Sevilla-Santa Justa
Plaats Sevilla
Opening 1992
Vervoerder(s) RENFE
Coördinaten 37° 23′ 32″ NB, 5° 58′ 29″ WL
Station Sevilla-Santa Justa (Spanje)
Station Sevilla-Santa Justa
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Sevilla-Santa Justa is het belangrijkste spoorwegstation van de Spaanse stad Sevilla. Het station is vernoemd naar de Sevilliaanse heilige en martelares Justa.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het station, ten oosten van de historische binnenstad, werd tussen 1987 en 1991 gebouwd om de AVE-hogesnelheidslijn vanuit Madrid te kunnen accommoderen. De opening in 1992 viel samen met de wereldtentoonstelling Expo '92 die in de stad gehouden werd. Het station verving het 19e-eeuwse station Córdoba/Plaza de Armas ten westen van de binnenstad, wat hierna werd omgebouwd tot winkelcentrum.

Treindienst[bewerken | bron bewerken]

Sinds de opening van het station in 1992 is Santa Justa aangesloten op het hogesnelheidsnetwerk AVE. Zo wordt de stad verbonden met Madrid via Córdoba. Andere bestemmingen op lange afstand zijn Barcelona, Valencia en Zaragoza.

Het station is ook het knooppunt van de 5 lijnen van Cercanías Sevilla, een voorstadspoorweg van RENFE die in alle grote Spaanse steden aanwezig is.

Van de 12 sporen waarover het station beschikt, zijn er 6 in Iberisch breedspoor (1668 mm) aangelegd en 6 in normaalspoor (1435 mm). De sporen in breedspoor worden gebruikt voor regionale en lokale treinen, de sporen in normaalspoor voor de hogesnelheidstreinen.

Metro en bus[bewerken | bron bewerken]

Santa Justa heeft ook een busstation en is een van de bushaltes op de lijn die de luchthaven Sevilla-San Pablo verbindt met het stadscentrum.

Momenteel is er nog geen verbinding met de metro van Sevilla maar er zijn plannen om Santa Justa van een metrostation te voorzien op de geplande lijn 2 tussen Torreblanca en Puerta Triana. Het dichtstbijzijnde station van het huidige netwerk is Nervión, dat ongeveer op 1 kilometer afstand ligt.

Zie de categorie Sevilla Santa Justa train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.