Af Al Pi Chen (schip, 1941)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Af Al Pi Chen)
Af Al Pi Chen
De Af Al Pi Chen op het terrein van het Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine
Geschiedenis
Tewaterlating 1941
Eigenaren
Eigenaar Mossad Le'Aliyah Bet
Vroegere eigenaren Canadese strijdkrachten
Vroegere namen Farida, LCT(3) 441
Latere eigenaren Israëlische defensieleger, Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine
Algemene kenmerken
Type LCT
Brutotonnage 350
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Af Al Pi Chen (Hebreeuws: אף-על-פי-כן) was een in 1941 gebouwd landingsvaartuig. In 1947 deed het dienst in de Aliyah Bet, de illegale immigratie van Joden naar het Mandaatgebied Palestina. Het schip werd vernoemd naar Af Al Pi, een operatie van vijf reizen in de Aliyah Bet die in 1937 en 1938 werden georganiseerd door de Betar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het landingsvaartuig deed in het Canadese leger dienst bij de landing van de geallieerden op de kust van Noord-Afrika. Na de oorlog werd het schip in Italië door een Italiaans bedrijf overgekocht voor het vervoeren van landbouwproducten.

Opvarenden van de Af Al Pi Chen worden gedeporteerd naar de interneringskampen in Brits Cyprus

In de Aliyah Bet[bewerken | brontekst bewerken]

In 1946 werd het schip opgekocht door de Mossad Le'Aliyah Bet, die het de naam Af Al Pi Chen gaf, Hebreeuws voor "Ondanks alles, ja!" Deze naam diende het voornemen te laten zien van de Joden om ondanks de Britse weerstand hun immigraties te blijven uitvoeren.

Op 15 september 1947 vertrok de Af Al Pi Chen vanuit de Italiaanse havenstad Mondragone met 434 immigranten aan boord. Op 27 september kwam het in de kustwateren van Haifa aan, waar het door de torpedobootjager Talybont werd onderschept. De opvarenden boden veel weerstand, een persoon werd gedood en tien raakten gewond. De immigranten werden gedeporteerd naar de interneringskampen in Brits Cyprus.

Latere geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring in mei 1948 werd het schip door de regering opgeknapt en deed het dienst in het Israëlisch defensieleger. In 1969 werd het schip tentoongesteld op het terrein van het Museum voor Clandestiene Immigratie en Marine in Haifa.

Zie de categorie Af Al Pi Chen (ship, 1941) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.